Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Dags för en människoskyddslag!

Ledare · Published mar 12, 2020 at 01:15

Kvigan Ko-Hilda i Kallhögen i Vännäs kommun har blivit rikskändis av det enkla skälet att hon inte har någon ko-kompis. Istället umgås hon med hästar hos ägaren Marika Andersson. Men det duger inte hos våra fyrkantiga myndigheter. Enligt djurskyddslagen skall Hilda ha tillgång till en artfrände trots att hon verka leva i högönsklig välmåga. Länsstyrelsens beslut har överklagats till både förvaltningsrätten och kammarrätten utan framgång. Snacka om att göda myndighetsförakt.

Tänk om vi hade en motsvarande lag för människor, en människoskyddslag. Då skulle den ofrivilliga ensamhet som är ett stort och växande gissel särskilt bland pensionärer vara olaglig. Men så är inte fallet. Vi har därmed en lagstiftning som värnar djurs men inte människors välmående. Djurskyddslagen är naturligtvis bra om den hanteras med förnuft men att samma omtanke inte gäller människor är en skandal.

Låt därför fallet Ko-Hilda bli en väckarklocka för hur vi behandlar våra äldre som lagt grunden till vårt historiskt sett exempellösa välstånd. Den utbredda ofrivilliga ensamheten, framför allt bland pensionärer, innebär usel livskvalitet och är utan tvivel en bidragande orsak till många sjukdomstillstånd som belastar den offentliga sjukvården.

Det är därför dags att en gång för alla göra upp med den gamla förlegade tanken att gamla människor så långt möjligt ska ”få” leva kvar i sitt hem. Det är naturligtvis OK för de som vill men flertalet vill inget hellre än att få leva i en miljö där man kan umgås med andra människor. Vittnesmålen från hemtjänstpersonal som jagar runt i sina bilar är hur många som helst om hur deras kunder inget hellre vill än att ha någon att prata och umgås med.

I vårt extremt individorienterade land, där vi inte inom familjen tar hand om våra gamla, blir det en uppgift för kommunerna att bygga boenden som på olika sätt främjar samvaro för alla som vill komma ifrån den ofrivilliga ensamheten. Det kräver investeringar men jagande runt med hemtjänstbilar till alla ensamma kostar också pengar. Många är nog villiga att använda en stor del av sin pension för ett boende där man har någon att prata med. En sådan modell skulle också frigöra både hus och lägenheter för barnfamiljer och andra som idag söker med ljus och lykta efter någonstans att bo.

Att få till stånd boenden som ger möjligheter till samvaro är inte minst viktigt på landsbygden, åtminstone där det finns tillräckligt underlag. Att få leva i sin invanda miljö är något mer än att vara isolerade i sitt hem. Invand miljö handlar om att få finnas på den plats där man har sina vänner och bekanta. Därför behövs boenden som bryter isoleringen i orter som Tvärålund, Tavelsjö, Vännfors och Bredbyn för att ta några exempel.

Åter till Ko-Hilda. Det är väl känt att många människor kan anknyta till djur för att känna trygghet vilket sannolikt också gäller andra arter. Enligt Västerbottningens artikel provade Marika Andersson att låna en kalv för att uppfylla lagens krav. Hilda stod och hälsade på kalven en stund men sprang sedan tillbaka till hästarna. Ridå!

En annan värld väntar efter Corona

Vi befinner oss i en världsomfattande pandemi som också är en samhällelig kris. Världen kommer att se annorlunda ut efter Coronakrisen. Frågan är hur. Några tvärsäkra påståenden...

Nu är det hög tid att samarbeta

Politiker är fast i strukturer som enligt min uppfattning borde förändras i takt med att världen förändras.

Varför testar man avlopp men inte corona?

Sverige slutar av resurs- och kostnadsskäl att testa alla misstänkta fall för coronaviruset. De kostar bara nån tusenlapp per test för coronavirus, så jag får inte ihop dessa...

Vanligt folkvett behövs i krisläge

Krisberedskap är därför för många av oss, torr ved och reservaggregat för strömmen. Inte att hamstra toapapper, jäst och strösocker i panik.

De lokala små flygplatserna är viktiga

Runt om i Sverige har vi 34 regionala flygplatser, varav 27 har reguljär passagerartrafik. Alla de regionala flygplatserna finns på mindre orter med mindre passagerarkapacitet. De...

Dags för en människoskyddslag!

Kvigan Ko-Hilda i Kallhögen i Vännäs kommun har blivit rikskändis av det enkla skälet att hon inte har någon ko-kompis. Istället umgås hon med hästar hos ägaren Marika Andersson....