Måndag 14 juni 2021

Västerbottningen

En byskola är mer än bara en skola

Ledare · Published feb 4, 2021 at 01:15

Det blåser en iskall vind över landets alla landsbygdskolor. Trenden är att lägga ner och långväga skolskjutsa till centralorter. Alla är förlorare i denna karusell men allra mest förlorar eleverna. När kommunens kassa tryter och det gör den överallt försöker man åtgärda. Först genom en skolutredning - i värsta fall hyr man en dyr konsult som Örnsköldsviks kommun nyligen har gjort. Notan gick på 645 000 kronor och konsultens rapport gick i stora drag ut på att lägga ner allt smått på landet och bygga nytt stort i stan.

Efter utredning kommer politisk positionering. Tuffa debatter på insändarsidor och i talarstolar. Arga föräldrar. Högljudda köksbordsdiskussioner. Energikrävande demonstrationer. Oro bland lärarkåren och mitt i allt detta kaos står eleverna storögda och undrande. Fokus tas från studiero, trygghet och undervisning.

I ärlighetens namn finns det utmaningar med mindre skolo: färre kamrater, färre kollegor, potentiell risk för tystnadskultur - att man inte tar upp problem som man tror kan äventyra skolans framtid med mera.

Å andra sidan kan små skolor stå för trygghet, närhet till hemmet och bra arbetsmiljö för personalen. På landsbygden betyder en skola också liv och rörelse, en central plats där man naturligt samlas för möten, kulturaktiviteter, föreningsliv och idrott.

Det finns heller ingen entydig forskning på att små skolor skulle ha sämre kvalité, sämre resultat eller vara dyrare.

Det beror på om man ser landsbygdskolor som en möjlighet eller en omöjlighet. Med dagens teknik som nu i coronatider har vässats rejält kan man jobba ihop med andra skolor, ingå i större lärarlag och få fler kollegor, jobba med distansundervisning i vissa ämnen med riktigt skarpa lärare. Det finns mängder av idéer och grepp om viljan och orken finns.

En kommun måste ha ordning på sin ekonomi och skolan kostar mycket pengar. Det är därför lätt att stirra sig blind på skolbudgeten och skära i den istället för att ta in hela perspektivet och göra en bredare samhällsanalys. En skola är en tråd i en samhällsväv som vävs av de människor som bor och verkar på bygden. Om en skola läggs ner kan det vara början till en avveckling. Barnfamiljer väljer andra orter och det blir allt tystare och glesare.

Vill vi att hela Sverige ska leva så är landsbygdsskolorna betydelsefulla och man skulle ju önska att även staten inser detta och skjuter till en extra slant så debet och kredit går ihop i den kommunala ekonomin. Skolnedläggning bör vara den absolut sista och enda utvägen, när alla andra möjligheter har stötts och blötts. Små skolor är en utmaning men med fiffiga lösningar, nytänk och en stark och tydlig vilja är det ingen utopi att tänka tvärtom. I efterdyningarna av pandemin kanske man till och med kommer fram till att det inte är så tokigt med mindre enheter och färre människor på samma plätt.

En byskola kan ju i det långa loppet löna sig när det gäller såväl samhällsekonomi och kvalité som hälsa.

Alla är förlorare i denna karusell

KD och V ratar ny politisk organisation i Vindeln

I januari 2021 skickades det ett förslag avseende ny politisk organisation i Vindeln till kommunfullmäktiges partier i Vindeln. Vi, Kristdemokraterna och Vänsterpartiethar...

”Vi flytt int!” blir välkommen hit!

Knappen ”vi flytt int” (söderut) är nu överspelad. Dags att ta fram en ny knapp med texten ”Välkommen hit”. Snacka om revansch för Norra Sverige.

Ovärdig syn på samekulturen

Ser att det är ”populärt” att skriva hatiska kommentarer om samer och renar. Har man som jag ett par hundra år bakåt i inlandet och Lappland är det mycket troligt att man liksom...

Dags att hänga på flyttvågen

Det är nu det händer och nu gäller det att hänga på flyttvågen.

Västerbottningar för tunga för att åka ambulans

För att kunna rädda fler liv utrustas ambulanser med allt mer utrustning. Tyvärr riskerar den utrustningen, i kombination med att hela fem av tio västerbottningar är överviktiga,...

Krafttag krävs mot arbetslösheten

Nu krävs kreativa krafttag för att att fånga upp unga som riskerar långa tider utanför arbetsmarknaden.
Sport