Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Fascinerande ”sakte-TV”

Ledare · Published apr 22, 2021 at 01:15

I söndags rullade årets upplaga av ”Den stora älgvandringen” igång i SVT. Dels som dygnetruntsändning via webben på SVT Play, dels som ”dag-TV” på bland annat Kunskapskanalen. Timme efter timme med smäktande naturbilder från Kullberg i gränslandet där Ångermanland, Lappland och Västerbotten möts.

För några år sedan hörde jag talas om norska NRK och deras satsning på ”sakte-TV”. I konceptet ”sakte-TV” hade NRK bland annat visat timme efter timme av okommenterad tågfärd längs Bergenbanan, båt längs Hurtigrutten och ”stickningsnatt”.

När så SVT skulle försvenska konceptet och göra ”slow-TV” med sändning från Kullberg utanför Junsele och försöka filma älgar i direktsändning som man hoppades skulle simma över Ångermanälven var jag… ja, skeptisk.

Men nyfikenheten tog överhand och jag kollade lite grand på de första sändningsdagarna och blev fast.

Jag var långt ifrån ensam. ”Den stora älgvandringen” slog tittarrekord på SVT Play, en facebookgrupp bildades av fans till ”älgvandringen” som snabbt fick tusentals följare och produktionen fick TV-priset Kristallen som årets förnyare.

När ”Den stora älgvandringen” var tillbaka förra våren var det extra betydelsefullt som dagligt sällskap för många som satt hemma isolerade i ”Coronakarantän” och nya tittarrekord slogs igen.

Nu är det alltså tredje gången gillt när vi under några vårveckor dygnet runt kan följa hur vårvinter går över i vår med vandrande älgar, simmande bävrar, dykande änder och kanske lite orrspel som bonus.

I ett samhälle där allt snurrar snabbare och snabbare är det egentligen en naturlig rekyl att vi åter samlas runt teven som lägereld och tittar på några tallar som vajar i vinden på en tallmo och väntar på att det kanske ska komma en älg eller två.

Vi svenskar är ett naturälskande folk. Tack vare allemansrätten har vi möjlighet att obegränsat ströva i naturen, njuta av skogen och andas frisk luft.

Pandemirestriktionerna har dessutom medfört att alltfler upptäcker allt som kan upplevas i närmiljön. Att vi då tjusas av att ha en webbsändning på datorn på i bakgrunden för att kanske få syn på en simmande älg är därför egentligen fullt naturligt.

Allt detta tack vare den av många bespottade ”statstelevisionen”. Det är till just sån’t här vi ska ha Public Service! Inte diverse ”lekprogram” som vilken dussinkanal som helst kan producera…

Pandemirestriktionerna har dessutom medfört att allt fler upptäcker allt som kan upplevas i närmiljön.

KD: Förminska inte kvinnors sjukdomar!

Ta en värktablett. Slappna av. Sluta stressa! Den typen av bemötande är alldeles för vanligt när man söker hjälp för medicinska besvär som enbart drabbar kvinnor: exempelvis...

IT-säkerheten måste bli högre

Det är lätt hänt att värdefull information hamnar i fel händer. Det tråkiga är att konsekvenserna kan bli allvarliga.

Hallå, Hallå, Varför finns ingen täckning?

I Västerbottningens ledare 29 juli skriver Erik Löfgren om behovet av bredband och bra postservice i HELA landet! Det är bara att hålla med i allt han skriver! Landsbygden halkar...

"Hallå hallå"! Ingen täckning...

Att kunna ringa, mejla och skicka post borde vara ett demokratiskt grundkrav i HELA Sverige år 2021

Fiber – en förutsättning för landsbygden i Västerbotten

På landsbygden i Västerbotten saknar 3 av 10 en anslutning som är tillräckligt snabb för att leva upp till det nationella bredbandsmålet. En ny rapport, framtagen av...

EU är på villovägar i skogen

En konfrontation med verkligheten kanske är nödvändig för att nå tillnyktring i debatten.
Sport