Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

Fascinerande ”sakte-TV”

Ledare · Published apr 22, 2021 at 01:15

I söndags rullade årets upplaga av ”Den stora älgvandringen” igång i SVT. Dels som dygnetruntsändning via webben på SVT Play, dels som ”dag-TV” på bland annat Kunskapskanalen. Timme efter timme med smäktande naturbilder från Kullberg i gränslandet där Ångermanland, Lappland och Västerbotten möts.

För några år sedan hörde jag talas om norska NRK och deras satsning på ”sakte-TV”. I konceptet ”sakte-TV” hade NRK bland annat visat timme efter timme av okommenterad tågfärd längs Bergenbanan, båt längs Hurtigrutten och ”stickningsnatt”.

När så SVT skulle försvenska konceptet och göra ”slow-TV” med sändning från Kullberg utanför Junsele och försöka filma älgar i direktsändning som man hoppades skulle simma över Ångermanälven var jag… ja, skeptisk.

Men nyfikenheten tog överhand och jag kollade lite grand på de första sändningsdagarna och blev fast.

Jag var långt ifrån ensam. ”Den stora älgvandringen” slog tittarrekord på SVT Play, en facebookgrupp bildades av fans till ”älgvandringen” som snabbt fick tusentals följare och produktionen fick TV-priset Kristallen som årets förnyare.

När ”Den stora älgvandringen” var tillbaka förra våren var det extra betydelsefullt som dagligt sällskap för många som satt hemma isolerade i ”Coronakarantän” och nya tittarrekord slogs igen.

Nu är det alltså tredje gången gillt när vi under några vårveckor dygnet runt kan följa hur vårvinter går över i vår med vandrande älgar, simmande bävrar, dykande änder och kanske lite orrspel som bonus.

I ett samhälle där allt snurrar snabbare och snabbare är det egentligen en naturlig rekyl att vi åter samlas runt teven som lägereld och tittar på några tallar som vajar i vinden på en tallmo och väntar på att det kanske ska komma en älg eller två.

Vi svenskar är ett naturälskande folk. Tack vare allemansrätten har vi möjlighet att obegränsat ströva i naturen, njuta av skogen och andas frisk luft.

Pandemirestriktionerna har dessutom medfört att alltfler upptäcker allt som kan upplevas i närmiljön. Att vi då tjusas av att ha en webbsändning på datorn på i bakgrunden för att kanske få syn på en simmande älg är därför egentligen fullt naturligt.

Allt detta tack vare den av många bespottade ”statstelevisionen”. Det är till just sån’t här vi ska ha Public Service! Inte diverse ”lekprogram” som vilken dussinkanal som helst kan producera…

Pandemirestriktionerna har dessutom medfört att allt fler upptäcker allt som kan upplevas i närmiljön.

Små skolor i byarna behövs om hela landet ska leva

Trots brist på forskningsstöd har idén om stora skolor som det bästa dominerat skoldebatten och regelutvecklingen, skriver företrädare för Centerpartiet som ifrågasätter denna...

Talangfabriker på landsbygden

Det är tack vare alla eldsjälar som ideellt arbetar i den lokala idrottsföreningen som vi i Sverige kan ha så många internationella världsstjärnor inom idrotter

Sluta upp att kämpa mot vindkraften

Lars-Antti Oskarsson, Kajsa Persson och Annukka Sjöström skriver i en debattartikel (VK 23 april) att de ser vindkraften som ett hot mot vår natur, både lokalt och även totalt...

Släng ut gökungen medan tid är!

Nu är det upp till Centerpartiet att göra detsamma – prioritera hela landet istället för en storstadssatsning och prioritera klimat och miljö.

Geriatriska vårdcentraler är framtiden

En av sjukvårdens allra tuffaste utmaningar handlar om omhändertagandet av äldre multisjuka patienter. Som befolkningsutvecklingen ser ut idag kommer det om cirka 30 år finnas...

Fascinerande "sakte-TV"

Pandemirestriktionerna har dessutom medfört att allt fler upptäcker allt som kan upplevas i närmiljön.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport