Fredag 7 augusti 2020

Västerbottningen

Fina pärlor på nära håll 2020

Ledare · Published jun 11, 2020 at 06:15

Sommaren 2020 kommer gå till historien på ett eller annat sätt, självfallet på grund av Corona-krisen. Osäkerheten kring vilka restriktioner som ska gälla i sommar har varit stor och spekulationernas vågor har gått höga. Men den 4 juni lät Regeringen meddela att reserestriktionerna inom Sverige hävs från och med den 13 juni. Det medför att friska personer får resa inom Sverige i sommar.

Ett rimligt, välkommet och glädjande besked som gynnar oss alla. Inte minst alla besöksnäringsföretag och destinationer i norra Sverige som under somrarna lockar tusentals besökare från när och fjärran. Jag tänker så här, ta nu chansen! Ta chansen och upplev sommaren i Sverige, i din region, grannkommun eller grannby. Det finns så oerhört många sommarpärlor på landsbygden i norra Sverige, fler än vad vi kanske tro och definitivt närmare. Allt ifrån djurparker till badstränder, charmiga campingar och spännande museer. Det ökande resandet de senaste decennierna har kanske bidragit till att vi till viss del tappat kännedomen om vårt närområde och våra närliggande regioner, allt som finns och erbjuds på nära håll. 

Pärlorna på landbygden finns sällan i någon flashig reklam på TV4 utan många pärlor finns nog inte särskilt väl marknadsförda och synliggjorda för det stora flertalet. Det kan krävas lite extra efterforskning för att hitta den där vackra utsiktsplatsen, det där pittoreska caféet eller den där charmiga gårdsbutiken som bara måste besökas, men det är värt det, ta den tiden och lägg den energin. Själv tänker jag fortsätta på min inslagna väg från förra sommaren med min Volvo PV från 1965 och SMV-husvagnen från samma decennium. Då besökte jag några av campingarna i min hemkommun, upplevde sevärdheter och besöksmål jag inte tidigare besökt. Ett väldigt bra sätt att komma närmare sin hembygd och lära känna sin kommun på ytterligare ett plan. Jag kan därför varmt rekommendera att utforska alla lokala landsbygdspärlor här i norra Sverige nu i sommar. En sommar som saknar motstycke men som med all sannolikhet kan blir riktigt fin ändå. Passar på att önska er alla en riktigt fin sommar.”

Ett rimligt, välkommet och glädjande besked som gynnar oss alla. Inte minst alla besöksnäringsföretag och destinationer i norra Sverige.

Pärlorna på landbygden
finns sällan i någon
flashig reklam på TV4.

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Var rädd om dricksvattnet

Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

Vi behöver ett näringsliv som klarar kriser

Coronakrisen visar hur sårbart Sveriges näringsliv är. När politiker och beslutsfattare nu mildrar konsekvenserna av pandemin för svenska företag bör de samtidigt ha siktet...

Dags att köpa "härproducerat"

Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.

Barn med autism behöver bättre stöd i länets skolor

Endast hälften av föräldrarna till skolbarn med autism upplevde att deras barn fick bättre stöd i skolan efter att barnet fått sin diagnos. Skolan behöver bli bättre på att hjälpa...

Ska bredbandståget spåra ur?

För att klara det är tillgång till snabbt bredband en nödvändighet.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport