Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Grattis alla ”kulturkommuner”!

Ledare · Published jul 9, 2020 at 01:15

Inför sommaren presenterade nyhetsmagasinet Fokus sin årliga ”Bäst-att-leva-lista”. Alla 290 kommuner i landet listas i ett snillrikt bedömningssystem i tio olika kategorier med en kommunranking där alla kommuner vill ligga i topp.

Som alltid ska den här typen av listor tas meden nypa salt. Mycket är ganska förutsägbart, som att arbetsmarknaden är bättre i Täby än i Dorotea och Nordmaling, att demografin är besvärligare i Sorsele och Sollefteå än i Örebro och att den kommunala ekonomin står inför större utmaningar i Bjurholm och Robertsfors än i Stockholm.

Men en del sticker ut. Åsele kommun är ett sådant exempel. Enligt listan är Åsele SÄMST av alla kommuner i landet när det gäller bostäder och kommunala ekonomi – men BÄST när det gäller kultur och fritid.

I tidningen Fokus berättar Åseles biblioteks- och kulturansvariga Åsa Johnson-Persson om hur de jobbar med nya innovativa lösningar för att locka fler till biblioteken och kulturlivet i allmänhet. Det handlar om särskilda ungdomsrum på biblioteket, en samisk kulturbuss och samarbete med den lokala musik- och teaterföreningen etc.

Att satsa på kultur och fritid i norr är ett måste när man brottas med utflyttningsproblematik, det gäller att satsa på det som kallas ”attraktivitetsåtgärder”.

Faktum är att av de tio kommuner i landet som placeras i topp i tidningen Fokus lista över fritids- och kultursatsningar ligger sju kommuner i norra Sverige.

Att erbjuda ett attraktivt fritids- och kulturutbud kanske inte i första hand lockar till inflyttning, men å andra sidan kan det vara ett argument för att minska utflyttningen.

Det räcker ju inte bara med att ha ett bra jobb och boende – det måste finnas vettiga fritids- och kultursysselsättningar också. Att locka med vacker natur räcker inte alltid…

Lösningen på minskade befolkningssiffror är inte i första hand att få fler att flytta till orten. Nej, det handlar om att de som bor på orten ska vilja bo kvar och skapa förutsättningar för att de såväl ska kunna bo kvar som att vilja bo kvar.

Jag har sett många behjärtansvärda exempel på satsning på barnaktiviteter och ett rikt kulturliv för vuxna. Men för gruppen tonåringar är fritids- och kulturutbudet många gånger tämligen obefintligt (om man inte vill spela fotboll, hockey eller åka skidor).

Inte sällan uppmuntrar vi dessa ungdomar att ”pröva sina vingar” innan de stadgar sig. Helst vill vi att de väljer att komma tillbaka när det är dags att bilda familj. Men då gäller det att de bär med sig ljusa minnen från barndomsåren och tonårstiden för att de ska kunna tänka sig att återvända.

Därför är just satsning på fritid och kultur så viktig.

Att satsa på kultur och fritid i norr är ett måste när man brottas med utflyttningsproblematik

Bättre förutsättningar för att plogningen ska fungera

Vintern är här och det ställer höga krav på landets vinterväghållning. Som vägens hjältar ser vi landets yrkesförare. De som kliver upp och sätter sig i plogbilen när de flesta av...

Skala ner strandskyddet rejält

Vi har kommuner som har fler sjöar än invånare. Det borde gå att vara generösare.

Vänsterpartiet: Färdigställ Norrbotniabanan till 2030!

Norrbotniabanan är en nödvändig investering som riskerar att skjutas upp i mer än ett årtionde. Vänsterpartiet menar att det skulle få allvarliga konsekvenser, särskilt kännbara...

En vändpunkt och en kickstart

År 2021 blir året som många tror och hoppas på lite extra, betydligt mer än vid ett vanligt nyår.

Miljöpartiets recept: Tänk globalt – handla lokalt!

I en insändare i Västerbottningen 20201217 skriver centerpartisten Torbjörn Wennebro att han är intresserad av att höra mer om Miljöpartiets förslag om en regional grön fond för...

2020 – vändpunkt för landsbygden!

Ju mer det växer på åkrarna ju mer kol lagras in i marken i växternas rötter.
Sport