Fredag 7 augusti 2020

Västerbottningen

Grattis alla ”kulturkommuner”!

Ledare · Published jul 9, 2020 at 01:15

Inför sommaren presenterade nyhetsmagasinet Fokus sin årliga ”Bäst-att-leva-lista”. Alla 290 kommuner i landet listas i ett snillrikt bedömningssystem i tio olika kategorier med en kommunranking där alla kommuner vill ligga i topp.

Som alltid ska den här typen av listor tas meden nypa salt. Mycket är ganska förutsägbart, som att arbetsmarknaden är bättre i Täby än i Dorotea och Nordmaling, att demografin är besvärligare i Sorsele och Sollefteå än i Örebro och att den kommunala ekonomin står inför större utmaningar i Bjurholm och Robertsfors än i Stockholm.

Men en del sticker ut. Åsele kommun är ett sådant exempel. Enligt listan är Åsele SÄMST av alla kommuner i landet när det gäller bostäder och kommunala ekonomi – men BÄST när det gäller kultur och fritid.

I tidningen Fokus berättar Åseles biblioteks- och kulturansvariga Åsa Johnson-Persson om hur de jobbar med nya innovativa lösningar för att locka fler till biblioteken och kulturlivet i allmänhet. Det handlar om särskilda ungdomsrum på biblioteket, en samisk kulturbuss och samarbete med den lokala musik- och teaterföreningen etc.

Att satsa på kultur och fritid i norr är ett måste när man brottas med utflyttningsproblematik, det gäller att satsa på det som kallas ”attraktivitetsåtgärder”.

Faktum är att av de tio kommuner i landet som placeras i topp i tidningen Fokus lista över fritids- och kultursatsningar ligger sju kommuner i norra Sverige.

Att erbjuda ett attraktivt fritids- och kulturutbud kanske inte i första hand lockar till inflyttning, men å andra sidan kan det vara ett argument för att minska utflyttningen.

Det räcker ju inte bara med att ha ett bra jobb och boende – det måste finnas vettiga fritids- och kultursysselsättningar också. Att locka med vacker natur räcker inte alltid…

Lösningen på minskade befolkningssiffror är inte i första hand att få fler att flytta till orten. Nej, det handlar om att de som bor på orten ska vilja bo kvar och skapa förutsättningar för att de såväl ska kunna bo kvar som att vilja bo kvar.

Jag har sett många behjärtansvärda exempel på satsning på barnaktiviteter och ett rikt kulturliv för vuxna. Men för gruppen tonåringar är fritids- och kulturutbudet många gånger tämligen obefintligt (om man inte vill spela fotboll, hockey eller åka skidor).

Inte sällan uppmuntrar vi dessa ungdomar att ”pröva sina vingar” innan de stadgar sig. Helst vill vi att de väljer att komma tillbaka när det är dags att bilda familj. Men då gäller det att de bär med sig ljusa minnen från barndomsåren och tonårstiden för att de ska kunna tänka sig att återvända.

Därför är just satsning på fritid och kultur så viktig.

Att satsa på kultur och fritid i norr är ett måste när man brottas med utflyttningsproblematik

75 år efter Hiroshima: Inför kärnvapenförbud NU!

Sadako Sasaki var knappt två år gammal när en atombomb släpptes över hennes hemstad Hiroshima i Japan 1945. 100 000-tals dog ögonblickligen, minst lika många blev sjuka till följs...

Var rädd om dricksvattnet

Slås dricksvattenförsörjningen ut i ett område finns inga ”reservkällor” att tillgå. Något att tänka på när man protesterar mot restriktioner runt ett vattenskyddsområde.

Vi behöver ett näringsliv som klarar kriser

Coronakrisen visar hur sårbart Sveriges näringsliv är. När politiker och beslutsfattare nu mildrar konsekvenserna av pandemin för svenska företag bör de samtidigt ha siktet...

Dags att köpa "härproducerat"

Om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt när det är fest.

Barn med autism behöver bättre stöd i länets skolor

Endast hälften av föräldrarna till skolbarn med autism upplevde att deras barn fick bättre stöd i skolan efter att barnet fått sin diagnos. Skolan behöver bli bättre på att hjälpa...

Ska bredbandståget spåra ur?

För att klara det är tillgång till snabbt bredband en nödvändighet.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport