Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

”Hallå, hallå!” Ingen täckning…

Ledare · Published jul 29, 2021 at 06:15

Kommer du ihåg gamla Televerket och deras 30 år gamla reklamslogan ”Tack för det, Televerket!”?

En slogan som saknar täckning numera. I dubbel bemärkelse.

I dessa ”hemestertider” är vi många som lämnat de breda allfartsvägarna. Lämnat ”E-fyrorna” och gett oss ut på slingrande skogsbilvägar på upptäcktsfärd för att upptäcka att det där med mobiltäckning är en minst sagt svajig historia oavsett vilken mobiltelefonileverantör man har valt.

Samtidigt som mobiltäckningen är synnerligen opålitlig monteras gamla telenätets koppartrådar ner med rasande takt ute på landsbygden.

Dålig mobiltäckning och ingen fast telefoni. Då får man väl använda internet via bredband istället och ringa med IP-telefoni. Hela Sverige ska ju enligt bredbandsstrategin vara uppkopplat på nätet senast år 2025.

Det går väl sissåsådär med den bredbandsutbyggnaden kan vi väl säga om vi vill vara snälla.

Ska vi vara ärliga går det inte alls.

De pengar som staten anslår till bredbandsutbyggnaden är kaffepengar i sammanhanget. Att gräva ner fiber i backen på landsbygden kostar mångmiljardbelopp och enda sättet att finansiera det är med rejält statligt stöd i potten.

Samtidigt har pandemikarantän och restriktioner visat vilka möjligheter digitaliseringen innebär för distansarbeten. Den här ledarkrönikan skrivs till exempel på en altan i Resele och inte på ett kontor i Umeå eller en redaktion i Lycksele (nå´n som märker nå´n skillnad?).

Digitaliseringen innebär oanade möjligheter för HELA Sverige att leva. Men då måste bredbandsutbyggnaden hänga med och få de ekonomiska muskler via staten som är en förutsättning för att det ska bli av.

Nå. Om vi inte kan ringa eller mejla får vi väl skicka brev och vykort istället.

Jojo. Postverket är ju historia sedan många år och ersatt med PostNord. Ett bolag som just nu gör sitt bästa för att slippa dela ut brev verkar det som.

Just nu genomförs den största förändringen sedan postiljonernas tid. Brevlådorna ska ”klustras ihop” och posten på sin höjd delas ett ut varannan dag.

Och vart slår allt det här hårdast? Jo, på landsbygden som vanligt.

Nej, det här duger inte!

Att kunna kommunicera säkert med sin omvärld är ett demokratiskt grundkrav oavsett vart man bor.

Att kunna ringa, mejla och skicka post, ta del av digitaliseringens möjligheter i form av distansarbete, trygghetslarm och andra digitala tjänster borde vara en självklarhet i HELA Sverige 2021 och inte bara för dem som bor längs med ”E-fyrorna”.

Rätt att partiet stöttar i valet

Olof Lindqvist, ordförande i Fria liberalerna i svenska kyrkan tycker tydligen att det är orättvist att Centerpartister som ställer upp i kyrkovalet får stöd av moderpartiet. I...

5 km-staden stärker landsbygden!

Många människor, inte minst barnfamiljer, vill bo i småhus vilket också i hög grad är fallet runt om i vårt län.

L: Skärp Smittskyddslagen - tillåt frivilliga vaccinpass!

Både vaccinpass, sjukvård och omsorg måste sikta mot trygghet och frihet. Liberalerna vill att samhället ska vara tryggt för varje människa, och allra mest värnar vi de sköraste....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

Region Västerbotten ska bli en ledande miljöregion

Nu antar Region Västerbotten en miljö- och klimatstrategi som ska ta organisationen till nettonollutsläpp. Miljöpartiet har tryckt på för strategin som tillsammans med den...

Bygg enklare så blir det billigare

När destruktiva krafter river ner behöver goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga boenden.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport