Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

IT-säkerheten måste bli högre

Ledare · Published aug 4, 2021 at 01:15

Att över 800 Coop-butiker utspridda över hela landet tvingades stänga på grund av en global IT-attack tidigare i sommar visar än en gång hur sårbart vårt samhälle blivit för IT-störningar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, konstaterar att den tekniska utvecklingen och digitaliseringen går snabbt. I dag är många IT-system inte längre ett stöd för verksamheten, utan en förutsättning för att verksamheten ska fungera. Det råder dessutom ett större beroende mellan olika IT-system.

Därför gäller det för både myndigheter och företag att förebygga och åtgärda säkerhetsbrister i verksamhetskritiska system. Att vara medveten om hur hoten ser ut och vad som kan göras för att skydda viktigt data och information är en nationell angelägenhet.

Av matvarubutiker här i Sverige var det ”bara” Coop-kedjan som drabbades den här gången. Visserligen kris för de drabbade butikerna, men kanske mest bara besvärligt för kunder som fick söka sig till en annan butik. Men om även de övriga två stora livsmedelskedjorna Ica och Axfood hade drabbats samtidigt hade hela samhället snabbt lamslagits.

Metoder och verktyg för cyberangrepp utvecklas ständigt och hotaktörernas spelplan förändras i takt med teknikutvecklingen. De som genomför cyberangrepp använder sig ofta av enklast möjliga metod för att uppnå önskat resultat och i många fall krävs inte att de använder sig av särskilt avancerade metoder.

Vilka är det då som utför dessa IT-attacker?

Ja, nu senast verkar det ha varit internationella brottsliga grupperingar som vill tjäna pengar, men där bakom lurar terrornätverk som testar olika vägar för att kunna lamslå samhället och indikationer finns att även länder förbereder att använda IT-incidenter som ett medel vid anfall på andra länder.

Ska vi då behöva gå omkring och vara rädda och oroliga?

Ja, kanske lite, men framförallt måste vi bli bättre på att höja vår egen säkerhetsmedvetenhet i vardagen.

Det spelar ingen roll om det gäller kassasystemet i den stora livsmedelsbutiken där du bor eller lösenordet till ditt eget facebookkonto. Säkerhetsmedvetandet är lika viktigt oavsett.

Det är lätt hänt att värdefull information hamnar i fel händer. Det tråkiga är att konsekvenserna kan bli allvarliga.

Genom att tänka på hur du agerar på nätet och genom enkla åtgärder som att använda unika lösenord, inte klicka på okända länkar och säkerhetskopiera dina filer så kan du skydda dig bättre i ditt uppkopplade liv.

Rätt att partiet stöttar i valet

Olof Lindqvist, ordförande i Fria liberalerna i svenska kyrkan tycker tydligen att det är orättvist att Centerpartister som ställer upp i kyrkovalet får stöd av moderpartiet. I...

5 km-staden stärker landsbygden!

Många människor, inte minst barnfamiljer, vill bo i småhus vilket också i hög grad är fallet runt om i vårt län.

L: Skärp Smittskyddslagen - tillåt frivilliga vaccinpass!

Både vaccinpass, sjukvård och omsorg måste sikta mot trygghet och frihet. Liberalerna vill att samhället ska vara tryggt för varje människa, och allra mest värnar vi de sköraste....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

Region Västerbotten ska bli en ledande miljöregion

Nu antar Region Västerbotten en miljö- och klimatstrategi som ska ta organisationen till nettonollutsläpp. Miljöpartiet har tryckt på för strategin som tillsammans med den...

Bygg enklare så blir det billigare

När destruktiva krafter river ner behöver goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga boenden.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport