Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Landsbygdens framtid nalkas

Ledare · Published jan 23, 2020 at 01:15

Likt knopparna som brister på träden under våren, skir grönska, fyllda med energi och vilja, så ser jag på landsbygdens framtid och utveckling.

Landsbygdens revansch är på gång det som krävs är uthållighet och engagemang. Allt fler uppmärksammar landsbygdens konkurrensfördelar och den fantastiska livskvalitén som Sveriges landsbygder kan erbjuda. Klimatfrågan, storstadsstressen och ökat fokus på hållbarhet och långsiktighet gynnar utvecklingen på landsbygden. Allt fler inser vilka vinster det innebär om fler bosätter sig på landsbygden, utvecklas och växer här. Småskaligheten, gemenskapen och det närodlade är sannerligen på frammarsch på allvar.

Nya initiativ och drivkrafter brister ständigt ut i blom, runt om i hela Sverige. Falkenberg är ett exempel där man satsat ordentligt på landsbygds- och näringslivsutveckling. Konceptet och projektet, Lev din dröm FBG, har uppmärksammats stort nationellt och har till syfte att marknadsföra Falkenbergs landsbygd som den perfekta platsen att bo och verka på.

Ett mycket gott exempel från närmare håll är Linnea och Peter i Sollefteå kommun som driver Facebook-sidan, Sollefteås Ödehus, en ideell grupp som drivs av engagemanget att få en mer levande landsbygd i Sollefteå kommun. De inventerar hus för att uppmärksamma de som står utan bofasta. Ägaren får ett vykort och läggs därefter ut på sidan efter samtal med densamma. Även de som räddat ödehus i kommunen uppmärksammas. Ett fantastiskt initiativ som verkligen har fått genomslag, uppskattning och uppmärksamhet även medialt. Det är precis sådana här initiativ, nya grepp och idéer som hjälper landsbygden att växla upp ytterligare en nivå och verkligen sätta fingret på attraktionskraften och möjligheterna som finns på landsbygden.

Jag är övertygad om att vi landsbygdsbor tillsammans bygger vår gemensamma framtid. Tillsammans bygger vi vår positiva spiral fylld av stolt ambassadörskap och inflyttning.

Allt fler uppmärksammar landsbygdens konkurrensfördelar och den fantastiska livskvalitén som Sveriges landsbygder kan erbjuda.

Tillsammans bygger vi vår positiva spiral fylld av stolt ambassadörskap och inflyttning.

En annan värld väntar efter Corona

Vi befinner oss i en världsomfattande pandemi som också är en samhällelig kris. Världen kommer att se annorlunda ut efter Coronakrisen. Frågan är hur. Några tvärsäkra påståenden...

Nu är det hög tid att samarbeta

Politiker är fast i strukturer som enligt min uppfattning borde förändras i takt med att världen förändras.

Varför testar man avlopp men inte corona?

Sverige slutar av resurs- och kostnadsskäl att testa alla misstänkta fall för coronaviruset. De kostar bara nån tusenlapp per test för coronavirus, så jag får inte ihop dessa...

Vanligt folkvett behövs i krisläge

Krisberedskap är därför för många av oss, torr ved och reservaggregat för strömmen. Inte att hamstra toapapper, jäst och strösocker i panik.

De lokala små flygplatserna är viktiga

Runt om i Sverige har vi 34 regionala flygplatser, varav 27 har reguljär passagerartrafik. Alla de regionala flygplatserna finns på mindre orter med mindre passagerarkapacitet. De...

Dags för en människoskyddslag!

Kvigan Ko-Hilda i Kallhögen i Vännäs kommun har blivit rikskändis av det enkla skälet att hon inte har någon ko-kompis. Istället umgås hon med hästar hos ägaren Marika Andersson....