Tisdag 13 april 2021

Västerbottningen

Se möjligheterna bortom krisen

Ledare · Published feb 25, 2021 at 01:15

Ur kris kommer utveckling sägs det och just nu lever vi i två kriser som var och en och tillsammans ställer vårt levnadsmönster och våra livsstilar mot väggen. Det är inte pandemin i sig eller klimatkrisen som behöver vara i fokus. Det är vi människor. Det är vi själva som ställts mot väggen men i stället för att se det söker vi syndabockar. Det måste vara någon annans fel.

Förra veckan exploderade Coronasmittan i Lycksele. Egentligen inget konstigt, utan helt enligt pandemins spelregler som skapas medan smittan pågår. Vi har nämligen inget facit och i stället för att famla efter en manual på både orsak och verkan behöver vi rannsaka oss själva till att se vår egen del i den samtida och framtida påverkan av såväl samhälle som miljö.

Ur samhällskris utvecklas nya livsmönster och mötesformer och den processen pågår medan vi fightas mot Corona. Parallellt med pandemin pågår en klimatkris som känns nära eller långt bort beroende hur upplyst man tillåter sig vara.

Ur kris kommer utveckling och nu pågår som sagt två omfattande kriser som i själva verket hänger ihop med pandemin, oavsett om vi vill tro det eller inte.

Utveckling är precis vad vi som bor i glesbygd behöver. Därför har vi all anledning att se en ljusare framtid, särskilt om vi ser till att stärka dess möjligheter tillsammans. Nyhet efter nyhet om att människor börjar ompröva sitt stressiga liv och gärna ser sig själva boende på hel eller deltid närmare naturen bör ge oss hopp i det dystra. När urbanhistoriker vid Stockholms universitet Håkan Forsell uttrycker att staden nu utmanas med att få människor att stanna kvar och flytta in låter det som han skulle tala om landsbygden, men så är det inte.

Nu är rollerna på väg att bli ombytta och det gäller för oss att ta vara på den här chansen. Den som vi inte såg komma innan pandemin. Den som göra att den urbana normen är på väg att luckras upp. Tänk er det. Tänk er ett scenario där vi får ökad inflyttning och därmed möjlighet till ökat inflytande om vi bara lyckas ta vara på den utveckling som kommer ur kriserna.

Om vi vill ta vara på möjligheterna måste vi vara mer varsamma med hur vi förhåller oss till varandra. Inte minst mot unga. Skuld är det sista vi vill ge de unga vars ungdomstid marinerats med virus. Vi har alla ett ansvar att undvika smittspridning av Corona, men som jag ser det har vi alla också en möjlighet att sprida närande gödsel till de möjligheter som ges. Trots att det ser mörkt ut nu, med våg efter våg av pandemin, behöver vi skapa ett kollektivt mod att se möjligheterna bortom krisen.

Ur samhällskris utvecklas nya livsmönster och mötesformer och den processen pågår medan vi fightas mot Corona.

Skuld är det sista vi vill ge de unga vars ungdomstid marinerats med virus.

C: Investera i järnväg för 250 km/h i hela landet!

Näringslivet går som tåget och investerar mer än 1 000 miljarder kronor i nya anläggningar och ny teknik i norra Sverige. Det är investeringar för jobb, tillväxt, exportintäkter...

Glasklart budskap från LTU

Budskapet från LTU visar hur viktigt det har varit att bygga upp högskolor runt om i landet.

Samhällskontraktet ska gå att lita på i hela landet

Det är en prövande tid för alla delar av vårt land. Coronapandemin slår hårt mot liv och hälsa – mot jobb och företagande. Nu behöver hela samhället kraftsamla. Den...

Tänk om naturen fick en egen röst

Seder och traditioner är starka, på gott och på ont. Det vi ger energi växer. Det är knappast en slump att Nya Zeeland även var först i världen att ge kvinnor rösträtt.

Kan L kalla sig liberalt parti?

Nyamko Sabuni har nu vunnit mycket knapp majoritet i partiledningen för sin linje, att Januariavtalet skall gälla till och med budgetpropositionen för 2022 och sedan avvecklas....

Fram för lokala arbetsmarknader

Men i stället för att vänta på en förbättring från statligt håll, i ett läge där glesbygden börjar bli mer intressant, har de kommuner som tar en proaktiv och samordnande roll allt att vinna.