Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Tumma aldrig på demokratin

Ledare · Published aug 19, 2021 at 01:15

Kvinnor ska få utbilda sig och arbeta bedyrar talibanledarna inför världspressen. MEN bara i enlighet med Sharialagarna, MEN bara om det är i enlighet med afghansk tradition och kultur.

”Jag är särskilt oroad över vad som nu väntar Afghanistans kvinnor och flickor. Deras frihet och grundläggande rättigheter riskerar nu att kraftigt beskäras. Risken för att de ska utsättas för mer könsdiskriminering, tvång, våld, sexuella övergrepp, tvångsgiften och barnäktenskap ökar dramatiskt. Flickors rätt till skolgång och kvinnors rätt att arbeta och röra sig fritt hotas. Det är ett rent helvete som väntar dem om talibanerna inför de Sharialagar som de förespråkar.” skriver Annie Lööf på Centerpartiets facebooksida. Hon var snabbt ute och kommenterade händelsen. Partiledarna Stefan Löfven, Ebba Busch, Nyamko Sabuni, Nooshi Dadgostar och Ulf Kristersson har alla på sin facebooksida starkt tagit avstånd från tragiken i Afghanistan.

Jimmie Åkesson är däremot tyst. Inte en rad om en världshändelse som får efterdyningar på många plan. En flyktingvåg är att vänta, att skicka hem asylsökande afghaner till detta helvetskaos är i dagsläget otänkbart. Knäpp tyst.

Kvinnor och ungdomar – har under de senaste 20 åren fått uppleva lite av frihetens möjligheter. Skolutbildning för flickor och tillgång till sjukvård och mödravård har gjort livet bättre för kvinnor och barn. Debatten blev öppnare och media har kunnat verka och granska.

Talibanernas överraskande snabba och drastiska övertagande av landet har chockat en omvärld. Folk flyr för sina liv. Media rapporterar om skräck, terror, våld, talibangubbar som slår folk med elkablar och gevärskolvar. 20 år av försök att skapa demokrati och jämlikhet gick upp i rök. Inför öppen ridå har vi kunnat följa hur ett land som var på väg till ett fritt och demokratiskt samhälle rasar samman.

Talibanerna har hela tiden lurat i vassen och att bygga demokrati med bomber fungerar sällan bra. Demokrati måste verka fram i egen takt underifrån och det tar tid. I Sverige firar vi i år 100 år av demokrati med olika arrangemang runt om i landet.

Det kan kännas futtigt att i detta sammanhanget lyfta fram lokaltidningarnas rolll för demokrati i Sverige. Faktum är dock att demokrati, jämställdhet och alla människors lika rätt och värde är inte något för evigt givet. Demokratin måste vårdas. Det är allas vår skyldighet att genomskåda lögner vars syfte är att montera ner demokrati, humanism, jämlikhet och medmänsklighet för att istället sprida hat, hot, misstänksamhet och rasism. Det är allas var skyldighet att vårda och värna om vår egen demokrati - då och endast då kan vi hjälpa andra.

Internationellt samarbete, främst via EU, kommer att vara nödvändigt för att återbygga ett fredligt Afghanistan. Sverige behöver stå i frontlinjen för det arbetet.

20 år av försök att skapa demokrati och jämlikhet gick upp i rök.

Gruvnäringens regelverk är krångligt och hämmande

Sverige är ett rikt land och ett av de rikaste länderna inom EU gällande gruv- och mineralnäringen. Vi har en stark miljölagstiftning och våra miljöprövningar är grundligt...

Tala klarspråk i oktober!

Så varför denna hajp kring näringslivsrankning om jag får fråga? Lägg fokus på att främja föreningslivet och få fler att engagera sig ideellt.

L: Nedrustning av Neurorehab Sävar har påbörjats!

Verksamheten i Sävar stängdes sommaren 2019 på grund av ”sjuka hus” och flyttades till hotell Björken. Sedan hösten 2020 är Neurorehab Sävar inhysta i Geriatriskt centrum på...

Utbilda för "riktiga" jobb!

Statusen på praktiska jobb behöver höjas.

Hugg inte ner gammelskogen

De senaste åren har vi sett hur extremt väder och skogsbränder har ökat. Det är en jobbig insikt att vi människor har misslyckats när det gäller att ta hand om denna vackra...

Modiga beslutsfattare efterlyses

De beslut man tar, den väg man väljer har betydelse för kommande genrationer. Mer än någonsin.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport