Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Vanligt folkvett behövs i krisläge

Ledare · Published mar 18, 2020 at 01:15

I Coronatider blir skillnaderna mellan stad och glesbygd tydliga. När det är fem mil till affären är det veckohandel som gäller för färskvaror och basvaror bunkras naturligt upp allt eftersom.

Kött, fisk och bär har de flesta i frysen, vatten finns i brunnen och kniper det så kan vi som bor i norr tina snö. Krisberedskap är därför för många av oss, torr ved och reservaggregat för strömmen. Inte att hamstra toapapper, jäst och strösocker i panik. Udda varor kan tyckas men folkhumorn gav svaret på varför. Jäst och socker behövs för att koka egen handsprit och dasspapperet för att: ”Om en person hostar så skiter hundra ner sig”. Galghumor, jag vet, men sånt behövs också ibland.

Kommer du ihåg häftet, ”Om krisen eller kriget kommer” som delades ut till alla hushåll? Vi fick den för att kunna förbereda oss på ”allt från allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter.” Visst, det är lätt att vara efterklok, men borde inte biologiska ”attacker” ingått som en tänkbar samhällsrisk? Eller blev det för diffust och hemskt?

Nåja, jag läser vidare och inser att själva tanken i skriften är att mota ”Olle i grind” det vill säga vid den nationella gränsen. För smittspridning skulle konsekvensen i så fall bli att vi inte kan ha öppna gränser överhuvudtaget – någonsin. Är det så klokt? Och kan vi då vara helt säkra på att farsot inte någon gång börjar hos oss själva – som i Kina?

Myndigheter, landsting och regioner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera” står det. Klokt, men ännu en svag länk. När sjukvårdspersonal vittnar om att akutmottagningar en alldeles vanlig dag utan pandemier, kan ha svårt att hinna med att ta hand om akut sjuka, inser vi det omöjliga med att säkerställa att den som brutit foten inte träffar en smittbärare. Och när läkare berättar att det är just nu som regionala krisplaner ska tas fram, synliggörs än en gång statens oförmåga till krishantering i praktiken.

Men det givna svaret finns faktiskt också i foldern. Människors vilja att göra rätt och bry sig, kommer att vara avgörande för den här likväl som alla andra typer av kriser. Att välja att vara hemma fast man mår rätt OK, för att rädda någon sjuklig farmor eller ett barn med svagt immunförsvar, utan att veta vems farmor och vems barn, handlar om humanism, solidaritet och empati. För att göra det behövs ingen handlingsplan utan bara helt vanligt folkvett.

Krisberedskap är därför för många av oss, torr ved och reservaggregat för strömmen. Inte att hamstra toapapper, jäst och strösocker i panik.

Människors vilja att göra rätt och bry sig, kommer att vara avgörande.

Regionens och kommuners samarbete måste förbättras

Samverkan behöver stärkas mellan Region Västerbotten och kommunerna. Centerpartiet i Västerbotten har lämnat in en motion som handlar om en starkare samverkan mellan regional...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Sverige måste agera när coronavaccinet lanseras

Regeringens misslyckande kring coronatestningen får inte upprepas när ett framtida vaccinationsprogram planeras. Det krävs bättre engagemang, tydlighet och ansvarstagande från...

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

I Västerbotten är 8 av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar 4 av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar stad...

Fina pärlor på nära håll 2020

Sommaren 2020 kommer gå till historien på ett eller annat sätt, självfallet på grund av Corona-krisen.