Torsdag 5 december 2019

Västerbottningen

Vården går bet utan våra invandrare

Ledare · Published feb 28, 2019 at 01:15

Ibtisam Mohammed från Eritrea utbildade sig till läkare i Libyen, där hon också har arbetat som akutläkare. Sedan tio månader bor hon i Sverige. Nu läser hon svenska och hoppas om ett par år vara redo att genomgå testerna för en svensk läkarlegitimation. I sommar tänker hon söka jobb som undersköterska inom vård och omsorg.

De som högljutt och ständigt gapar om hur invandrare tär på samhället och tar brödfödan ur mun på våra pensionärer är många i Sverige idag, ett helt parti faktiskt, ungefär 17 procent av befolkningen.

Invandrare som bidrar och får vårdsverige att funka eller invandrare som paria. Bilderna går inte riktigt ihop. Någon måste vara falsk.

Utan invandrare stannar Sverige skulle man kunna dra till med. Faktum är att vi har gigantiska problem inom vården. Det saknas arbetskraft. Överallt.

Dagens brist på specialistutbildade sjuksköterskor riskerar att tillta fram till år 2035. Men även bristen på grundutbildade sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker väntas bestå eller öka om inget radikalt görs åt situationen.

Det visar Statistiska centralbyråns, SCB:s, senaste rapport om trender och prognoser från i dag fram till år 2035, det vill säga om 18 år.

Hemtjänsten och äldreboenden söker också efter arbetskraft. Att planera sommarsemestrarna är en mardröm för många chefer.

Kommuner och landsting som ser potentialen i den invandrade arbetskraften är vinnare. Många som flyr hit när deras hemländer faller sönder har redan en grundutbildning som det går att spinna vidare på men det allra bästa är att lejonparten av de som kommer hit vill inget hellre än att få jobba och försörja sig själva.

Ibtisam Mohammed är inte ensam. Hon är bara en av många som om de fick chansen snabbt skulle bidra istället för att belasta.

Tyvärr agerar såväl myndigheter, kommuner och landsting fel, för långsamt eller direkt okunnigt många gånger. Exemplen på Migrationsverkets obegripliga utvisningar av arbetskraft som vi så väl behöver i det här landet är många.

Invandring kan givetvis tära på samhället och utveckla kriminella fasoner om man låter folk stå i väntläge och hoppas på att de så småningom ska gå upp i rök.

Insikten om att vi behöver arbetskraft och att den står mitt framför näsan på oss börjar emellertid klarna för många. Tack och lov. Att inte ta tillvara på den är inte försvarbart.

Många som flyr hit när deras hemländer faller sönder har redan en grundutbildning som det går att spinna vidare på men det allra bästa är att lejonparten av de som kommer hit vill inget hellre än att få jobba och försörja sig själva

Inför organiserad screening av prostatacancer i länet

I november månad pågår mustaschkampen som samlar in pengar för forskning om behandling av prostatacancer. Mustaschkampen ska också sprida kunskap om sjukdomen och bilda opinion...

Lite civilkurage vore klädsamt

Osthyvlarnas tid är över, nu behövs bödelns yxa, svärd och skoningslöshet.

Orimligt med obalans mellan kommunerna

I dagarna röstade riksdagen ja till regeringens nya förslag till kommunal kostnadsutjämning. Förslaget förväntas, enligt SCB:s preliminära siffror för 2019, ge Robertsfors kommun...

Halkan blottlägger orättvisor

I tisdags i förra veckan slog halkan till, samma dag som våra sopor skulle hämtas. Sopbilen var i faggorna innan den beställda sandningen hann utföras varmed chauffören bestämde...

Vit Jul borde vara en självklar tradition!

Snart är det jul igen. Barnen julpysslar på dagis och skolor. Det bjuds på julmust, pepparkakor och lussebullar. Tända ljus och luciasång. En mysig och förväntansfull stämning...

Sverige måste hitta balansen

Finansdepartementet och regeringen stoltserar med goda statsfinanser och stort reformutrymme. Samtidigt går många kommuner på knäna och tvingas dra ner på välfärden. Vård, skola...