Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Åke blev Ann-Christine

I fem år har hon föreläst i hela landet om könsnormer och könsidentitet. I kväll kommer hon till Nordmaling för att berätta om sin långa resa från man till kvinna.
– Många, många har önskat att jag skulle berätta mer om min egen resa, säger Ann-Christine Ruuth, som tidigare var prästen Åke i Växjö.

Nordmaling · Published feb 13, 2020 at 13:15

För fem år sedan utkom boken Min pappa Ann-Christine. I den berättar Ester Roxberg med värme och kärlek om hur det var att växa upp med en pappa som en dag berättade att hon hette Ann-Christine.

Boken väckte stor uppmärksamhet och ledde bland annat till att Ester och Ann-Christine blev inbjudna till tv-pratshowen Skavlan. Boken har också inspirerat till filmen Min pappa Marianne, med Rolf Lassgård i huvudrollen, som har premiär nästa vecka, fredag den 21 februari.

I kväll kommer Ann-Christine Ruuth till ladugården i Olofsfors för att berätta om sin livsresa, från från pojkrummet i Rottne till dagen när hon som manlig kyrkoherde i Växjö kom ut med sin förvandling.

Ann-Christine Ruuth utlovar en föreläsning med många skratt, men också eftertänksamhet med ett stänk av vemod. "Var dig själv, säger vi gärna till varandra. Men för några kan det kosta mer än vi anar", kommenterar produktionsbolaget.

Arrangemanget ingår i pågående Regnbågsveckan i Nordmaling och sker i samarbete mellan kommunen och Svenska kyrkan i Nordmaling.

Lars Rännar, kyrkoherde i Nordmaling, berättar att förhandsintresset är stort.

– För kyrkan är detta med Regnbågsveckan en självklarhet som vi arbetat med länge på nationellt plan, bland annat finns ett utbildningspaket för regnbågscertifiering som heter Regnbågsnyckeln, säger Rännar.

– Det handlar i grunden om människovärdet, respekten för olikheter och att våga bryta normer och gå sina egna vägar.

– Jag har träffat Ann-Christine på den tiden hon var Åke. Hon är igen ovanlig präst men en person som gjort ett ovanligt livsval, säger Rännar.

Föreläsningen är i kväll klockan 19.00 i ladugården i Olofsfors. Inträdet är gratis mot uppvisande av fribiljett som fås i entrén.

Min pappa Marianne

  • Filmen Min pappa Mariane beskrivs som en varm berättelse om modet att vara sig själv och lyckan över att bli älskad för den man är. Den är fritt baserad på Ester Roxbergs uppmärksammade bok, med samma namn.
  • Huvudrollerna spelas av Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt och Lena Endre. För regin svarar Guldbaggebelönade Mårten Klingberg. Filmen produceras av Charlotta Denward, Avanti Film, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Filmen spelades in i Alingsås.
  • Filmen har premiär nästa vecka, fredag den 21 februari.

Källa: Film i Väst, SF Bio

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.