Måndag 19 november 2018

Västerbottningen

Äldreboenden tackade volontärer i Nordmaling

Sång-, bak- och berättarcirklar, blomplantering, filmvisning, äventyrsföredrag, förskolebesök, allsång och studiecirklar om att minnas sin hembygd, med mera.
– Som mest var det 100 nya arrangemang på att av kommunens boenden i fjol, säger Lillemor Berggren, samordnare Kultur för seniorer i Nordmaling.

Nordmaling · Published okt 26, 2018 at 11:15

Kultur för seniorer, Kultur och hälsa, handlar om att öka utbudet av hälsofrämjande kulturevenemang för seniorer på boenden och i samhället.

Aktiviteterna bygger på ideella insatser och sker i samverkan med studieförbund, pensionärsföreningar, boenden, personal, förskolor, integrationsenhet och volontärer.

Förra veckan bjöd Strandholmens och Tallbackens äldreboenden volontärerna på tackfika. Ett 30-tal seniorvolontärer samlades för att umgås, få information och utbyta erfarenheter.

– Det är fantastiskt på vilket sätt ni är med och sätter guldkant på de äldres tillvaro, säger Marita Rinendal, enhetschef Strandholmen.

– Personalen ser att besöken tillför så mycket och uppskattas av de boende, det är annars lätt att det social kommer bort i omvårdnaden, där behöver vi utveckla våra värderingar och rutiner, säger Vivianne Holmlund, chef Tallbacken.

Elisabeth Sjölund, Meborgarskolan, har lett studiecirklar i sång och bakning.

– De boende har varit med och bakat i den mån de kan, sångerna är lättsjungna och välkända, säger hon.

Anna Bergman har besökt Strandholmens demensavdelning:

– Gamla låtar har förmågan att locka fram minnen, de finns kvar någonstans.

Cathrina Strandberg har hållit studiecirkeln Vi minns vår hembygd.

– Vi har utgått från seniorernas egna minnen och hembygder, sedan har vi samlat fakta, varje deltagare har fått sin individuella dokumentation, det stärker identiteten, säger hon.

Lennart Forsvik är en 79-årig äventyrare:

– Jag har berättat om min motorcykelresa 1146 mil genom USA i fjol, jag är väldigt efterfrågad och det är jätteroligt att få betätta.

Kultur för seniorer har länge funnits i Umeå kommun varifrån Eleanor Bodel tagit med konceptet till hemkommunen Nordmaling.

– Man får inte glömma att många volontärer också är sköra och vill känna sig behövda, säger hon.

Framtidsfond för Vännäs HC

VÄNNÄS Vännäs HockeyClub lanserar nu ”Framtidsfonden” för att kunna utveckla ungdomsishockeyn, främst på tjejsidan, men även iordningställa ett toppmodernt gym. – Fler ideer...

VIDEO: Nostalgikväll med gammal film i Hörnefors

Hörnefors En nostalgisk afton med filmvisning om 50-talets Hörnefors ordnades i biblioteket en vardagskväll. Peder Lundin som själv är född i Hörnefors visade två gamla filmer...