Fredag 23 augusti 2019

Västerbottningen

Äldreboenden tackade volontärer i Nordmaling

Sång-, bak- och berättarcirklar, blomplantering, filmvisning, äventyrsföredrag, förskolebesök, allsång och studiecirklar om att minnas sin hembygd, med mera.
– Som mest var det 100 nya arrangemang på att av kommunens boenden i fjol, säger Lillemor Berggren, samordnare Kultur för seniorer i Nordmaling.

Nordmaling · Published okt 26, 2018 at 11:15

Kultur för seniorer, Kultur och hälsa, handlar om att öka utbudet av hälsofrämjande kulturevenemang för seniorer på boenden och i samhället.

Aktiviteterna bygger på ideella insatser och sker i samverkan med studieförbund, pensionärsföreningar, boenden, personal, förskolor, integrationsenhet och volontärer.

Förra veckan bjöd Strandholmens och Tallbackens äldreboenden volontärerna på tackfika. Ett 30-tal seniorvolontärer samlades för att umgås, få information och utbyta erfarenheter.

– Det är fantastiskt på vilket sätt ni är med och sätter guldkant på de äldres tillvaro, säger Marita Rinendal, enhetschef Strandholmen.

– Personalen ser att besöken tillför så mycket och uppskattas av de boende, det är annars lätt att det social kommer bort i omvårdnaden, där behöver vi utveckla våra värderingar och rutiner, säger Vivianne Holmlund, chef Tallbacken.

Elisabeth Sjölund, Meborgarskolan, har lett studiecirklar i sång och bakning.

– De boende har varit med och bakat i den mån de kan, sångerna är lättsjungna och välkända, säger hon.

Anna Bergman har besökt Strandholmens demensavdelning:

– Gamla låtar har förmågan att locka fram minnen, de finns kvar någonstans.

Cathrina Strandberg har hållit studiecirkeln Vi minns vår hembygd.

– Vi har utgått från seniorernas egna minnen och hembygder, sedan har vi samlat fakta, varje deltagare har fått sin individuella dokumentation, det stärker identiteten, säger hon.

Lennart Forsvik är en 79-årig äventyrare:

– Jag har berättat om min motorcykelresa 1146 mil genom USA i fjol, jag är väldigt efterfrågad och det är jätteroligt att få betätta.

Kultur för seniorer har länge funnits i Umeå kommun varifrån Eleanor Bodel tagit med konceptet till hemkommunen Nordmaling.

– Man får inte glömma att många volontärer också är sköra och vill känna sig behövda, säger hon.

Perrongtaket sätts upp – påverkar tågtrafiken

Vännäs Nu har perrongtaket på järnvägsstationen i Vännäs restaurerats färdigt.