Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Älvturen blev rundlopp i Rundvik

I lördags genomfördes för första gången skidloppet Älvturen. In i det sista svävade arrangörerna i ovisshet. Till slut blev det en solskenshistoria med start och mål i Rundvik.
– Vi hoppas kunna köra på Lögdeälven nästa år, säger Karin Öhman och Dennis Lundkvist, arrangörer i Lögdeå SK och IFK Rundvik.

Rundvik · Published mar 4, 2019 at 06:15

Idén att skapa ett skidlopp mellan Lögdeå och Rundvik föddes i vinter. Tanken var att starta vid Lögdeå skola och åka på Lögdeälven ner till Rundvik, med målgång på Manhemsborgs idrottsplats.

Men premiären för Älvturen blev inte riktigt som tänkt. Istället för en älvtur blev det ett rundlopp vid Manhemsborg, med ett eller två varv på en femkilometersslinga som valmöjligheter.

– När vi började planera för fyra veckor sedan var det -20 grader, sedan vände det, säger Dennis Lundkvist, idégivare och arrangör i IFK Rundvik.

– Vi höll hoppet uppe in i det sista, på slutet fanns även risken att det inte skulle bli något alls, det hade varit väldigt jobbigt, säger Karin Öhman, ordförande Lögdeå SK.

På lördagsmorgonen haglar det småspik och känns inte alls kul att ge sig ut. Men lagom till starten klockan elva tittar solen fram. Sedan blir det kanonväder resten av dagen.

En av de ivrigaste på startlinjen är Knut Ogenstedt från Mo.

– Jag hart cyklat fem kilometer innan som träning. Jag känner mig i bra form, säger Knut.

Nervös?

– Nej. Jag har bra utrustning, säger Knut, som även har brodern Tor och mamma Ulrika med sig i spåret, medan pappa Daniel åkt till Dalarna för att köra Vasaloppet på söndagen.

En som inte heller har anledning att vara nerväs är IFK Rundviks Mikael Bäckström, från Håknäs. Han är elitåkare i hunddrag och blev nyligen femma i draghunds-VM, året innan tog han två SM-guld i samma sport.

Han flyger iväg och är överlägset först i mål efter en mils körning, på tiden 29:14.

– Ganska tuff bana, mycket kuperad, 160 meters nivåskillnad på en mil är ganska hyfsat. En bra genomkörare, men jag hade gärna haft hunden Charles med mig idag som draghjjälp, säger Mikael.

Några som tog det lugnare är familjen Hellhoff från Lögdeå.

– Jättetrevligt arrangemang, annars blir det mest familjeutflykter, säger Jimmy och Sara Hellhoff.

Efter att sista åkare kommit i mål visas damernas VM-tremil på storbildsskärm i IFK Rundviks klubbstuga. Sedan körs knattelopp för de minsta, 400 respektive 1500 meter.

My Lundkvist från Rundvik är laddad.

– Jag har tränat innan och har flera kompisar som kör, säger My.

Prisbordet är frestande.

– Vi lottar ut på startnumren, vi har haft ett tiotal sponsorer från lokala företag, de har varit generösa, säger Anders de Wall, ordförande IFK Rundvik.

Föreningen IFK Rundvik är stolt över sin idrottsanläggning med elljusspår och lägger ner många ideella arbetstimmar.

– Har man bara bra ledare kommer ungdomarna, säger Anders.

I samarbetsprojektet Älvturen har ett femtontal funktionärer varit involverade, då har några fått ligga i extra hårt med spårdragningen.

– Samarbetet har fungerat bra, men i torsdags var det stressigt, säger Dennis Lundkvist.

– Som åkare får man anpassa sig och valla efter vädret, säger Karin Öhman.

Hade ni kunnat tidigarelägga Älvturen?

– Datum valdes med uteslutningsmetoden, helgerna innan var det 7-mila och Kyrkmarschen så det var inte mycket att välja på. Sedan är det sportlov och då ska man ju ha sådana här aktiviteter, säger Karin.

Framtiden för Älvturen?

– Vi hoppas att det ska gå att åka på Lögdeälven nästa år och att det ska kunna bli en tradition, säger Dennis.

Traditionerna förpliktar. Fram till slutet av 1990-talet kördes stora Masoniteloppet fyra mil från Norrfors till Rundvik.

– Förr fanns även Runviksloppet, flera DM-tävlingar och Bäverloppet i Nordmaling, säger Dennis.

– Roligt att detta gick att ordna, Lögdeå SK gick med i Svenska Skidförbundet i fjol och vill gärna ha fler skidåkare, säger Karin.

Jag känner mig i bra form.