Måndag 1 juni 2020

Västerbottningen

Arvid, 9 år, fick nej på skateförslag

Det blir ingen skatepark i Nordmaling. I varje fall inte i kommunens regi. Förra veckan fick Arvid Fredriksson, 9 år, avslag på sitt medborgarförslag till kommunfullmäktige.

Nordmaling · Published nov 5, 2019 at 11:15

Somaren 2018 lämnade Arvid Fredriksson, då 8 år, ett medborgarförslag till kommunfullmäktige om att det borde uppföras en skatepark i Nordmaling.

Medborgarförslaget inkom i form av en utrycksfull ritning till kommunkontoret 2018-06-29, med vårdandshavarens intygan daterad 2018-07-04.

På förra veckans kommunfullmäktige var Arvids medborgarförslag uppe som punkt fem. Det blev enhälligt avslag från politikerna.

Kultur- och fritidschef Paula Quinones, som handlagt ärendet, ”betonar att det är ett bra förslag och att samlingsytor som uppmanar till rörelserikedom är något att sträva efter. Med anledning av det rådande ekonomiska läget så föreslås dock ett avslag av medborgarförslaget.”

Madelaine Jakobsson, kommunalråd, kommenterade beslutet.

– Det är jätteroligt när våra yngre medborgare vill vara med och påverka. Finns någon förening som kan ställa sig bakom så finns medel att söka hos Allmänna arvsfonden. Det är som sagt positivt när våra ungdomar, och i detta fall barn, hör av sig.

Arvid fick veta om beslutet förra veckan. Madeleine Fredriksson, Arvids mamma, berättar:

– Han blev lite besviken så klart, han hade ju hoppats men sa att det var ok. Han förstår att sådant kostar mycket pengar.

– Sedan pratade vi om att det inte finns så mycket att göra i samhället för barn. Skaterampen på skolan är för stor och där förekommer glasplitter från flaskor. Som förälder tycker jag att det skulle ordnas något bättre, säger hon.

Att en skatepark i föreningsregi inte är en omöjlighet har bevisats i Bjurholm, där en skatepark i fjol byggdes vid Castorskolan av Agnäs IK med medel från Allmäna arvsfoden.