Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Baroque and Beyond tillbaka i Nordmalings kyrka

Efter fjolårets paus på grund av pandemin återvänder Nordmaling Baroque and Beyond med två högklassiga konserter den 20-21 oktober i Nordmalings kyrka. Scenen intas av ensemblen Göteborg Baroque, samt Dan Laurin och Anna Paradiso, två internationellt kända musiker.

Nordmaling · Published okt 14, 2021 at 16:50

Baroque and Beyond är ett återskapande i mindre skala av den stora internationella barockfestivalen i Nordmaling mellan 1986 och 2003.

– Den hade stora världsstjärnor hela tiden som höll på en vecka. Det kom också hit väldigt mycket elever från hela världen för att gå på masterclasses, och lärarna uppträdde själva på konserterna, berättar Jan-Gustaf Furu, ordförande för Baroque and Beyond.

– Men arrangemanget rann ut i sanden på grund av pengar och vi hittade inga sponsorer som kunde ställa upp.

Jan-Gustaf Furu startade Baroque and Beyond-föreningen 2014 för att kunna fortsätta med barockfestivalen i Nordmaling.

– Tanken var att vi skulle återuppliva det gamla, fast i lite mindre format. Sedan har vi haft det varje år förutom när coronan slog till, så 2020 hade vi ingenting. Vi bestämde att göra en satsning 2021 i stället.

Nu är det således dags igen för barockmusik och flera världsartister i Nordmalings kyrka två kvällar den 20-21 oktober.

På onsdag kväll gör ensemblen Göteborg Baroque ett stopp i Nordmaling på sin Sverigeturné. Fyra sångsolister, åtta instrumentalister och orkesterns världsunika claviorganum intar scenen.

– Claviorganum är en kombination av en orgel och en cembalo, så att man liksom kan spela på två instrument samtidigt. Georg Friedrich Händel använde sig av det instrumentet i London, förklarar Jan-Gustaf Furu som också påpekar att Norrlandsoperan är medarrangör av onsdagskvällens konsert.

På torsdag kommer ytterligare två världsstjärnor till Nordmaling: blockflöjtisten Dan Laurin och Anna Paradiso, en klaverspelare av rang.

– Han turnerar hela världen runt och rankas bland de absolut bästa blockflöjtisterna som finns. Anna Paradiso turnerar också över hela världen.

Jan-Gustaf Furu ser fram emot att återuppta barockfestivalen i Nordmaling.

– Det känns väldigt trevligt att vi kan sparka igång konserterna igen. Det är många som har saknat dem, och förhoppningen är att det kommer mycket folk i kyrkan igen.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

Läser tidningar på uppdrag av Kulturrådet

Nordmaling Tommy Bildström varvar just nu sitt vanliga jobb som bibliotekschef i Nordmalings kommun med ett nytt ärofyllt extraknäck. Han har blivit invald i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport