Måndag 18 mars 2019

Västerbottningen

BILDSPEL: Mästerkockar på Höstmässan i Nordmaling

Nordmaling · Published okt 28, 2018 at 19:10

Nordmalings Höstmässa är över för denna gång.

En av söndagens höjdpunkter var tävlingen Nordmalings mästerkock, som genomfördes i två klasser. En för barn i årskurs 1-5, som bakade chokladbollar, och en för barn i årskurs 6-9, som lagade magiska förrätter utifrån egna föranmälda recept.

Vinnare bland de äldre mästerkockarna blev Engla Tedebring, för en snygg komposition med avocado, mango och räkor.

– Allt gick som planerat, jag hade bara tränat en gång innan, säger Engla som vann 1500 kronor.

"Professionellt, hög svårighetsgrad, rent och snyggt, välbalanserade smaker" tyckte juryn som bestod av Jimmie Lannér, Levar hotell, Andreas Westermark, 2 bröder, Oskar och Malin Magnusson, Näslunds konditori, samt Sune Berggren, Norrfors bageri.

– Jättebra initiativ med en sådan här tävling, det kommer att saknas 25000 yrkesmänniskor i restaurangnäringen år 2020, branschen skriker efter folk, säger Jimmie Lannér, kökschef Levar hotell.

Enskilda avlopp utmaning på landsbygden

Länet I Västerbotten finns 33 000 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunernas avloppsnät. Med dagens takt skulle det ta 56 år att åtgärda alla dessa. Utmaningen är extra stor på landsbygden.

Flest elavbrott sker i Bjurholm

Bjurholm Elkunderna i Bjurholm drabbades av flest elavbrott i Sverige 2017, enligt statistik från ansvarig myndighet. – Elnät i glesbygd är mera utsatt för väder och vind, säger Jenny Hakeberg, pressansvarig Vattenfall eldistribution.

John är ny reporter i Vindeln

VINDELN John Bakke är Västerbottningens nya medarbetare med Vindelns kommun och de nordvästra delarna av Umeå landsbygd som bevakningsområde.