Söndag 26 maj 2019

Västerbottningen

Anette Öberg, intendent på bruksmuseet, jobbar med uppgiften att hitta en ny ägare till Café Anno 1762. Foto: MORGAN BOHMAN

Bruket söker ny ägare till kafé

Olofsfors Bruk har inte bara haft fullt upp med julmarknaden den senaste tiden. Även jobbet med att hitta en ny ägare till Kafé Anno 1762 har intensifierats.

OLOFSFORS · Published dec 4, 2018 at 06:15

Efter sju framgångsrika står det sedan en tid klart att Mona Prestele lämnar Kafé Anno 1762 i mars nästa år. Anette Öberg, intendent på bruksmuseet, är spindeln i nätet i sökandet efter en ny ägare.

– Mona är en varm, fin och arbetsam människa som förstår att man måste höja blicken. Jag förstår fullt ut att hon kliver vidare med nya utmaningar.

Att ersätta Mona Prestele görs inte i en handvändning, men konceptet med kafé i den gamla skolbyggnaden är en lång och etablerad tradition. Nu ser Anette Öberg gärna att någon tar över stafettpinnen.

– Det går att dra i gång ett café redan från dag ett, så har man ett embryo till en idé gäller det att inte tveka.

Läget är optimalt utmed E4:an och får extra draghjälp av de busslaster som besöker bruket. Säsongskurvan når förstås sin peak under sommaren, men Mona Prestele har visat att det går att locka gäster även under lågsäsong.

– Hon har ju jobbat mycket med temakvällar och julbord och haft många trogna besökare under cafékvällarna, säger Anette Öberg och fortsätter:

– Jag är glad att Mona blir kvar i kommunen. Hon var ju ett stort stöd för mig när jag började här för tre år sedan.

I januari snäppas rekryteringsprocessen upp ytterligare. Under två lördagar kommer lokalerna att visas upp.

– Det ska bli jättekul! Det finns fullt med duktiga människor och det här är möjligheternas arena. Jag hoppas på många intresserade, säger Anette Öberg entusiastiskt.

Egna idéer, men även en medvetenhet om platsen och dess traditioner, är en fördel för den som tänkt ta över caféet.

– Vi kommer titta på känslan och förståelsen för bruket och dess 250-åriga historia.

– Ny, frisk energi och starka entreprenörer med driv och som är lagspelare, det är vad vi hoppas på, avslutar Anette Öberg.

Har man ett embryo till en idé gäller det att inte tveka.