Fredag 6 augusti 2021

Västerbottningen

Nordmalings kommun varnade om ökad coronasmitta via 3500 sms till invånarna förra veckan. Foto: ROLF JAKOBSSON

Coronavarning via grupp-SMS

I fredags fick över 3000 Nordmalingsbor ett SMS från kommunledningen om det allvarliga smittläget i kommunen.
– Det är skarpt läge, säger kommunchef Ulf Månsson.

Nordmaling · Published apr 20, 2021 at 15:15

Den här typen av grupp-SMS används normalt när kommunen vill varna om vattenläckor eller andra samhällsstörningar. Men det är första gången ett coronarelaterat SMS skickas ut till invånarna.

– Anledningen är ju att vi är starkt bekymrade över den ökande smittspridningen som vi har i Nordmalings kommun, säger Ulf Månsson.

– Och den kan till stora delar härledas till problematik med graden av efterlevnad, och till en utbredd coronatrötthet.

I SMS-meddelandet står det bland annat: "Allvarligt läge i Nordmaling.Umgås bara med dina närmaste. Alla har ett personligt ansvar att följa rekommendationerna. (...) Vi måste tillsammans stoppa smittspridningen".

– Vi ville verkligen förtydliga att nu gäller det att hålla i och hålla fast, och att varje kommuninvånares beteende bidrar till en positiv eller negativ utveckling. Det gjorde att vi valde det här verktyget, säger Ulf Månsson.

– Det här är skarpt läge och då kommunicerar vi skarpt också.

På sociala medier konstateras att inte alla Nordmalingsbor har fått SMS:et i sina mobiler.

– När SOS gör ett utskick går de på telefonmasterna, och kör alla som finns inom området. Men vårt utskick baseras på var telefonen är registrerad, förklarar Ulf Månsson.

Nordmaling noterade 46 nya fall av covid-19 mellan vecka 12 och 13, en smittspridning som statistiskt sett är högre än till exempel i Umeå.

– Vi har just nu i jämförelse dubbelt så mycket smittspridning per 100 000 invånare som man har i Umeå, framhåller Ulf Månsson på tisdagen.

– Smittspridningen är utifrån Nordmalingsmått mätt högre än vad vi är vana vid.

Enligt Månsson förekommer ingen så kallad klustersmitta i Nordmaling, där covid-19 har bitit sig fast i stor omfattning på vissa arbetsplatser, skolor eller förskolor.

– Den information vi har är att det är allmän smittspridning, och att vi har den i stort sett överallt. På arbetsplatser, i hemmen, på skolan.

Artediskolan fortsätter med delvis distansundervisning april månad ut.

– Det har vi för att minska trängseln och på så sätt minska smittspridningen.

Kommunen har inte behövt stänga några skolor eller förskolor på grund av smittläget.

– Dessbättre har vi inte behövt vidta så drastiska åtgärder, säger Månsson.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten

Åtal mot misstänkt dröjer

Lögdeå Mannen som misstänks för grov stöld från Häggströms Modehus underkastas förlängd häktningstid. "Utredningen är ännu inte klar", säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.
Västerbottningen rekommenderar

Evakuerade hyresgäster flyttar tillbaka

Nordmaling Hyresgästerna i grannhuset på Bergsgatan som också hotades av branden har fått klartecken att flytta tillbaka. De hushåll som blev hemlösa utlovas erbjudande om nya bostäder före 1 oktober.

Stora satsningar på färjeterminalen

Holmsund För att Aurora Botnia ska kunna trafikera Umeå hamn görs stora investeringar i färjeterminalen. En ny passagerargång och en anläggning för automatisk incheckning av fordon hör till nyheterna.
Sport