Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Däcklagen: "Rena galenskapen"

Efter 15 april är det förbjudet att ha dubbdäck på bilen. Såvida det inte är eller kan förväntas bli vinterväglag.
– Lagen är rena galenskapen, den tar inte hänsyn till att vi lever i ett långt land, säger Olof Norén, Nymans Däckservice i Nordmaling.

Nordmaling/Umeåregionen · Published apr 15, 2019 at 06:15

I Sverige finns en lag kring vilka däck man får ha på sin bil och under vilken period av året. Under vintern så behöver bilen ha vinterdäck eller dubbdäck. Vinterdäcken får användas från 1 december till 31 mars.

Dubbdäck får änvändas en längre period, från 1 oktober till 15 april. De får även användas längre om det råder eller kan förväntas bli vinterväglag. Det vill säga är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Polisen avgör när vinterväglag anses råda.

Nymans Däckservice i Nordmaling har åtta anstälda på däckverkstan. De har även däckhotell med 2500 däck.

Delägaren Olof Norén är inte alls nöjd med lagen.

– Den är galen. Vi skulle behöva minst en månad för att byta däcken istället för två veckor. De som tänker byta gör det samma tid, då blir det väldigt mycket jobb på en gång, säger han.

Ännu värre är förvirringen kring dubbdäck och vinterväglag.

– Pensionärer kommer hit och tror att de ska få böter om de behåller dubbdäcken ett tag efter 15 april, de blir jätteoroliga, helt i onödan. Säkerheten går alltid före allt annat.

– Lagen är skriven av politiker i Stockholm som inte tycks ha en aning om hur det är här uppe. I Malmö kanske det är vår nu men i Kiruna kan det snöa hela april ut, säger Norén som vill ha en helt ny lag.

Hur långt har bilisterna kommit med sina däckbyten?

– Det har bara börjat, det dröjer nog till efter påsk innan de flesta kommer att byta, eftersom flera ska åka till fjällen i påsk, säger Norén.

Västerbottningen bytte till sommardäck på företagsbilen i torsdags förra veckan, och hoppas att finvädret håller i sig.

Fråga

Borde dubbdäcken få sitta kvar längre?

  • Ja
  • Nej

Regler kring däck

  • Vinterdäck måste användas 1 december till 31 mars om det råder eller förväntas bli vinterväglag. 
  • Dubbdäck får användas 1 oktober till 15 april.
  • Vinterdäcken är olagliga att köra med på vintern när de slitits under 3 millimeter mönsterdjup.
  • Mellan 16 april och 30 november får man inte använda dubbdäck – såvida det inte råder eller kan förväntas bli vinterväglag.

Källa: Transportstyrelsen

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.