Tisdag 28 september 2021

Västerbottningen

En lång livsresa från Åke till Ann-Christine

Vid Regnbågsveckan i Nordmaling berättade Ann-Christine Ruuth om sin resa från prästen och trebarnspappan Åke till uppmärksammade föreläsaren och filmförebilden Ann-Christine.
– Jag ville se ut som en flicka men hade ingen aning om varför, bara att det var fel att känna så, säger hon.

Olofsfors · Published feb 19, 2020 at 14:15

Det var första gången Ann-Christine Ruuth besökte Nordmaling. 100 åhörare kom för att lyssna i ladugården i Olofsfors. Efter att i fem år ha föreläst om könsnormer och könsidentitet har Ann-Christine Ruuth på mångas önskemål börjat berätta om sin egen långa resa från man till kvinna.

– Detta är tredje gången jag håller denna föreläsning, säger Ann-Christine.

Hon börjar med att visa ett bildskönt foto på pojken Åke, som föddes 1952 och växte upp i småländska Rottne.

– Jag trivdes bra med att vara pojke, säger Ann-Christine med avslappad attityd och tydlig värme och humor.

Men i puberteten vaknade känslan att finnas i fel kropp.

– En sådan kropp ville jag inte ha. Jag ville se ut som en flicka men hade ingen aning om varför, bara att det var fel att känna så.

Homo- och transsexualitet var inget man talade om på den tiden, eller överhuvud hade något begrepp om. Åke sökte råd hos allt från doktor till diakon, utan resultat.

– Jag vill inte klanka på någon, det var bara ren okunskap, säger Ann-Christine.

Uppväxten i en from familj gjorde steget att bli präst naturligt, men prästlöftet ”att vara till föredöme och ingen till anstöt” var svårt att förena. Ann-Christine gjorde allt hon kunde för att Åke skulle passa in, även som make och familjefar.

Under en vistelse i Zimbabwe i mitten av 1980-talet fick hon i sin hand en bok om Lili Elbe, en av de första att genomgå en könsbekräftande operation. Boken blev 2015 filmen The Danish Girl, med Alicia Vikander i en Oscarsbelönad roll.

– Det var första gången i mitt liv som jag läste något som handlade om mig själv mig själv.

Boken blev impulsen att berätta för frun, som fick en chock. Men det skulle dröja ytterligare mer än 20 år innan hon själv började resan mot att få leva som Ann-Christine, på Centrum för sexuell hälsa i Malmö.

– Äntligen fick jag prata med någon som visste något om sådana saker.

Svårast var att berätta för barnen. 

– Det blev en chock för dem var och en på olika sätt. För barnen var det som ett sorgearbete eftersom den pappa de haft nu var försvunnen, ja i någon mening var han död och fanns inte mer.

– Det tog tid, men i dag har jag en fantastisk relation till mina tre döttrar, bättre än någonsin.

Det var 2010 som trebarnspappan och prästen Åke Ruuth kom ut som Ann-Christine. Fyra år senare, 2014, kom yngsta dottern Ester Roxberg ut med boken Min pappa Ann-Christine, en ömsint och uppriktig biografi om sin uppväxt och "vad som händer om man plötsligt får en pappa som heter Ann-Christine".

Namnet Ann-Christine?

– Det är vanliga namn i min fars och mors släkt, så det kom naturligt.

Dotterns bok banade vägen för ett nytt liv i offentligheten, där bland annat Ester och Ann-Christines deltagit i talkshowen Skavlan.

Ann-Christine menar att transpersoner med sin blotta närvaro utmanar och destabiliserar den könsmaktsordning som bygger på att världen delas upp i två kön, varav det manliga är mera värt.

– Jag fick ändå genom min uppväxt lära mig att ta för mig och bli tagen på allvar som man, men min manliga transvän som växte upp som kvinna upplevde en helt annan värld.

Hon påpekar att mycket forskning visar att skillnaderna mellan män och kvinnor är försvinnande små.

– Könet är mer än könsorganen, det sitter i hela kroppen och framförallt i hjärnan.

Ann-Christine och hennes dåvarande fru bestämde sig för att gå skilda vägar. Men för ett par år sedan mötte Ann-Christine Lina på en tågperrong på Stockholm central. Sommaren 2018 gifte de sig i en fullsatt kyrka.

Det är nu snart sex år sedan sade Ann-Christine upp sig från tjänsten som kyrkoherde för att föreläsa på heltid.

Vilka reaktioner möter du?

– Ett enormt starkt och varmt mottagande. Jag tror det finns något i den personliga berättelse som folk kan känna igen sig i. Ytterst brottas vi alla med frågor om vilka vi är och modet att bejaka oss själva. Det är som Oscar Wilde sa: ”Var dig själv. Alla andra är redan upptagna.”, säger Ann-Christine.

– Vi är alla olika på så många sätt, inte två grässtrån är lika, det är det som gör gräsmattan vacker. Tänk om vi människor kunde se varandra på samma sätt.

Ann-Christines liv har genom dotterns bok inspirerat till en biofilm. Fredag den 21 februari har filmen Min pappa Marianne premiär på biograferna runt om i landet. Den är fritt baserad på Ester Roxbergs bok, med Rolf Lassgård i huvudrollen och Lena Endre i en annan roll.

– Jag har sett fyra fem förhandsvisningar, många situationer känner jag igen. Lassgård gör en jätteprestation, säger Ann-Christine.

Ska du gå på premiären?

– Javisst, det blir på Folkets bio i Växjö.

Könet är mer än könsorganen, det sitter i hela kroppen och framförallt i hjärnan.

Min pappa Marianne

  • Min pappa Marianne är en bioaktuell film som fritt baseras på Ester Roxbergs uppmärksammade bok, Min pappa Ann-Christine från 2014. Filmen beskrivs som en varm berättelse om modet att vara sig själv och lyckan över att bli älskad för den man är.
  • Huvudrollerna spelas av Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt och Lena Endre. För regin svarar Guldbaggebelönade Mårten Klingberg. Filmen produceras av Charlotta Denward, Avanti Film, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Filmen spelades in i Alingsås.
  • Min pappa Marianne har premiär fredag den 21 februari på landets SF-biografer. Den visas även på Nordmalingsbygdens folkets hus i Rundvik fredag den 28 februari.

Källa: Film i Väst, SF Bio

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten

Nordmaling bäst på företagsklimat

Nordmaling Nordmaling är åter bäst i Västerbotten på företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs årliga rankning. Bjurholms kommun följer hack i häl på plats 54.
Västerbottningen rekommenderar

Rekordresultat glädjer politiker

Vännäs Delårsrapporten för Vännäs kommun visar ett rekordresultat: 54 miljoner kronor. De som har varit med länge i Vännäspolitiken har inte sett något liknande, och oppositionen menar att det är ett bevis för att de hade rätt i att föreslå en skattesänkning.

Här ska nya förskolan i Nordmaling byggas

Nordmaling Ett symboliskt första spadtag i byggnationen av nya förskolan i Nordmaling togs på måndagsförmiddagen. "Det känns fantastiskt", säger kommunalråd Madelaine Jakobsson (C).
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport