Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Flera frågor kvar om nya bostäder

I slutet av juli brann ett flerfamiljshus med sju lägenheter på Bergsgatan ned till grunden. En hyresgäst omkom i branden.
Nu vill fastighetsägaren Nordek undersöka möjligheten att ersätta de förlorade bostäderna med ett nytt hus.

Nordmaling · Published sep 20, 2021 at 07:15

Martin Gidlund, fastighetschef på det Öviksbaserade fastighetsbolaget Nordek, säger att företaget har ”två spår” för hur man skulle kunna gå vidare med en återuppbyggnad i Nordmaling.

Ett alternativ är att bygga på samma plats där det eldhärjade huset stod på Bergsgatan 7 C.

– Först måste vi undersöka hur stort vi får bygga på Bergsgatan 7 där huset stod. Kan vi bygga en större byggnad med fler lägenheter eller är vi begränsade till byggytan på huset som stod där.

Andra alternativet som Nordek vill utreda är om det går att bygga ersättningsbostäder på Kungsvägen 54, en fastighet som företaget äger. Tomten ligger strax nedanför Bergsgatan 7, och sluttar svagt ned mot Kungsvägen.

Detaljplanen medger ett suterränghus med totalt fem våningar. Nordek vill undersöka möjligheten att bygga ytterligare en våning.

– Vi har ställt frågan till Nordmalings kommun hur man ser på att göra ett mindre avsteg från detaljplanen, och kanske bygga en extra våning, säger Martin Gidlund.

Han fortsätter:

– Det är en jättestor tomt. Man kan bygga ett avlångt hus, och få in kanske 30-40 lägenheter. Men vi tror kanske inte att Nordmaling behöver så stort tillskott i närtid.

Martin Gidlund framhåller att det är svårt att få ekonomi i nyproduktion i mindre kommuner som Nordmaling, där hyresnivåerna i nya hus ligger på drygt 1 500 kronor per kvadratmeter.

– Jag tror att det finns ett litet motstånd kring de hyrorna. Medan man i Umeå och Övik hyr ut hyresrätter i nyproduktion för 1 800-1 900 kronor per kvadratmeter, och de försvinner direkt.

Nordek har också frågat om Nordmalings kommun är intresserat av att gå in och hyra ett antal lägenheter, eventuellt som LSS-bostäder, i ett nytt flerfamiljshus.

Företaget vill också undersöka vilka former av offentliga stöd som står till förfogande, bland annat från Boverket.

– Så att vi på något sätt tryggar investeringen av hyresrätter i Nordmaling som privat aktör, säger Martin Gidlund.

Nordeks detaljplanefrågor till kommunen skulle ha behandlats på förra kommunstyrelsen, men ärendet utgick på grund av ofullständigt underlag, enligt kommunalråd Madelaine Jakobsson (C).

– Vi har inte dialogen färdig, så att man kan lägga fram det ärendet i politiken. Vi vill ju så klart ha byggnationer i Nordmaling, så går det att hitta bra lösningar som alla kan vara nöjda med, så absolut.

– Men jag måste först se underlagen innan jag kan uttala mig.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

Läser tidningar på uppdrag av Kulturrådet

Nordmaling Tommy Bildström varvar just nu sitt vanliga jobb som bibliotekschef i Nordmalings kommun med ett nytt ärofyllt extraknäck. Han har blivit invald i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport