Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Flera skolor i Nordmaling kan få gemensamt namn

Levarskolan, Kyrkovallen och Artediskolan. Det är tre namn på skolor i tätorten som snart kan vara ett minne blott. I stället kan skolorna komma att få ett annat gemensamt namn.

Nordmaling · Published okt 4, 2021 at 06:58

Levarskolan (förskoleklass och upp till årskurs 3), Kyrkovallen (mellanstadiet) och Artediskolan (högstadiet) ligger nära varandra inom samma område i tätorten. Men skolorna har sedan länge olika namn, vilket är en nackdel, inte minst när det gäller kommunikationen till bland andra elever och vårdnadshavare.

Frågan om ett namnbyte på de tre grundskolorna har behandlats på barn- och utbildningsutskottet, och nu fortsätter ärendet att diskuteras politiskt.

Thomas Berglund, barn- och utbildningschef, påpekar att man dessförinnan har arbetat med en omorganisation för att bättre matcha rektorsområden, kursplaner och mål med stadieindelningarna låg-, mellan- och högstadium.

– Förut har det inte varit så, utan eleverna har hoppat emellan litegrand. Nu gör vi det tydligare och underlättar kommunikationen och skapar kontinuitet för rektorerna.

Ett nästa steg i omorganisationen blir att eventuellt byta namn på Levarskolan, Kyrkovallen och Artediskolan, för att ge dem ett annat gemensamt namn.

– Vi är inte där än, men det finns en önskan från politiken att vi ska bli tydligare, betonar Thomas Berglund.

Ett enhetligt namn på de tre skolorna skulle ha fördelar, enligt Berglund.

– Det skulle tydliggöra arbetet med att skapa en gemensam skolkultur och kunskapsutveckling för alla.

Kommunalråd Madelaine Jakobsson (C) stöttar tanken på ett namnbyte.

– Det är viktigt att vi symboliskt kan visa att det är våra barn hela vägen.

Artediskolan hette förut Centralskolan, men bytte namn 1995 i samband med en utbyggnad. Den är uppkallad efter Peter Artedi, en svensk biolog och inspiratör till Carl von Linné.

Artedi vistades i Nordmaling och sammanställde verket Nordmalings flora.

Birgitta Tornberg, Artediskolans rektor, tycker att det andra två skolorna också kan överta Artedis namn.

– Artedi är ett jättebra namn. Det är inarbetat, det har positiv innebörd och Peter Artedi var en person som lyfte kunskap och tog den många steg framåt.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

Läser tidningar på uppdrag av Kulturrådet

Nordmaling Tommy Bildström varvar just nu sitt vanliga jobb som bibliotekschef i Nordmalings kommun med ett nytt ärofyllt extraknäck. Han har blivit invald i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport