Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Första spadtaget till ny förskola

Byggnationen av Nordmalings nya förskola för 55 miljoner kronor har inletts. Starten markerades av ett första symboliskt spadtag på måndagsförmiddagen.
– Det känns fantastiskt. Jag längtar redan tills det är färdigt och vi kan komma in, säger kommunalråd Madelaine Jakobsson (C).

Nordmaling · Published sep 24, 2021 at 14:15

Representanter för Nordmalings kommun, arkitekt- och teknikkonsultföretaget Sweco och byggentreprenören Rekab höll ett stadigt grepp om den mångskaftade spaden när det första symboliska spadtaget togs på byggplatsen.

Det har inte byggts en riktig förskola i Nordmaling sedan 1974, så alla medverkande på plats var entusiastiska inför projektet.

Cecilia Karlsson är rektor för förskolan i Nordmaling.

– Både rektor och personal välkomnar denna satsning med stora famnen och ser fram emot nya förskolan.

Förskolan omfattar två nya byggnader, samt en ombyggnation av ett äldre hus känt som Omega, som ursprungligen inrymde Levar lanthushållsskola. På senare tid har huset innehållit flyktingmottagning och SFI-undervisning.

Här kommer cirka 100 barn mellan 1 och 5 år att gå i förskola om mindre än två år. Ytan omfattar totalt 1746 kvadratmeter i två respektive tre våningar.

– Det känns fantastiskt. Jag längtar redan till det är färdigt och vi kan komma in, säger Madelaine Jakobsson som påpekar att investeringen har dröjt några år.

– Det fanns en politisk diskussion när förskolan skulle byggas, och den fanns i plan tidigare. I en liten kommun måste man ibland skjuta på investeringar, men alla har velat ha en förskola.

Samtidig som förskolan blir inflyttningsklar, vilket beräknas till våren 2023, avvecklas tre en-avdelningsförskolor i tätorten (Rödhaken, Speldosan, Tulpanen), och en två-avdelningsförskola (Björnborgen).

– Nu får vi bra lokaler och bättre möjligheter att jobba pedagogiskt än med en-avdelningsförskolor utspridda lite här och där.

Jakobsson påpekar att förskolorna med en avdelning är inrymda i villor.

– Villorna tänker vi sälja så att fler barnfamiljer kan flytta in till Nordmaling.

Just nu är det ingen kö till barnomsorg i Nordmaling.

– Men vi ser ett ökat behov i höst och ännu mer under våren, säger Cecilia Karlsson.

Thomas Berglund:

– Vi ser en ökad efterfrågan på barnomsorg i tätorten och nu tar vi också höjd för framtida volymökningar. Vi räknar med fortsatt inflyttning till Nordmaling.

Första spadtaget togs på platsen för den blivande utomhusgården.

– Det är en fantastisk miljö nära havet, och vi har kossor som går här nere på sommaren. Det är ju sådant man kan använda i undervisningen.

Madelaine Jakobsson ser också en fördel i att förskolan ligger enbart ett stenkast bort från Tallbackens äldreboende.

– Det ger ju barnen och de äldre en möjlighet att möta varandra.

Nya förskolan rymmer sex avdelningar, vilket ställer krav på funktionsenlig utformning och layout.

– Vi använder oss av gemensamma ytor för att komma ned i kvadratmeteryta, vilket var önskemålet. Men alla avdelningar har egen vistelse, så att barnen vet att de tillhör en viss grupp. säger Robert Sundström, projektansvarig vid Sweco.

Han betonar att förskolan och dess lokaler har utformats tillsammans med förskolepersonalen i Nordmaling.

– Det har varit en designdialog mellan verksamheten och arkitekter från dag ett, och det har varit jättelyckat.

Ännu finns inget namn på nya förskolan.

– Det återstår att se. Vi vill jobba brett med ett förslag och det vore kul om folk kan vara med på något sätt, säger Madelaine Jakobsson.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

Läser tidningar på uppdrag av Kulturrådet

Nordmaling Tommy Bildström varvar just nu sitt vanliga jobb som bibliotekschef i Nordmalings kommun med ett nytt ärofyllt extraknäck. Han har blivit invald i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport