Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Fyrtassen trappar ner på takten

För fem år sedan startade hundpensionatet Fyrtassen i Rundvik. Nu trappar verksamheten ner.
– Jag ska bli pensionär, men att helt sluta med hundar kan jag inte tänka mig, säger Monica Blom.

Rundvik · Published okt 29, 2018 at 06:15

Monica Blom drog igång Fyrtassen efter att hon förlorat jobbet vid masonitefabrikens konkurs 2012. I före detta boningshuset i Rundvik inreddes hundbås i bottenplan och övernattningsrum på vinden.

– Många skakade säker på huvudet men det har gått riktigt bra.

Omsättningen har genom åren fördelat sig 70 procent på inackorderingar och 30 procent på kurser. Största kundgruppen är hundägare som åker på semester. Kurser hålls inom hela Umeå-Öviksregionen.

– Det har hjälpt till att ha två ben att stå på men utan att gubben och sonen ställt upp hade det inte gått.

En annan ovärderlig medarbetare är pumihunden Nicke som behärskar allt från nosework- och freestyletävlingar till kantarellplockning.

– Han brukar få vara visningsobjekt på kurser och så har han nog besökt alla djurbutiker i länet.

Monicas planer på att bli pensionär påverkas av att både barnen och knäet sagt ifrån att hon jobbar för mycket. Pensionatsverksamheten börjar avvecklas i november, hunddagiset kommer att fasas ut i samförstånd med beörda hundägare.

– Hunddagis är inget man stänger hur som helst, hundarna behöver nya platser, det är som ett barndagis.

Men att helt pensionera sig ska hon inte. Hundkurser och föreläsningar kommer att fortsätta, liksom en del privata träningar. Sommarhalvårets öppna hundträningar på idrottsplatsen fortsätter också.

Vad har varit roligast med Fyrtassen?

– Hundarnas tacksamhet och ägarnas uppskattning.

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.