Lördag 8 augusti 2020

Västerbottningen

Galakväll som prisade företagarna

Nordmaling har stigit som en raket i Svenskt näringslivs ranking över företagsklimat de senaste fem åren. På fredagskvällen övergick raketen till ett sprakande fyrverkeri när den årliga företagargalan prisade värdiga vinnare i flera kategorier.

NORDMALING · Published nov 20, 2018 at 06:15

Det är femte året som galan arrangeras och för varje år har Nordmalings kommun fått mer och mer att fira. Visserligen klev Sorsele nyligen förbi Nordmaling och övertog titeln för Norrlands bästa företagsklimat, men det är ändå ett påtagligt drag kring företagsamheten i kommunen.

– Vår företagsgala skapar ett ypperligt tillfälle då vi får hylla kommunens företagare. Det är företagen som skapar tillväxt och arbetstillfällen i kommunen och de är otroligt viktiga för kommunens utveckling, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C), och betonar vikten av en bredd palett av företag.

– Varje år delar vi ut pris till några företagare och det är väldigt roligt, allihop är dock värda vår uppskattning.

För att en hel kommun ska kunna blomstra och utvecklas behövs det företagande i centralorten, men också på landsbygden. Det är också något som arrangörerna haft i åtanke.

– Vi försöker för varje år förnya, förbättra och utveckla Nordmalings företagsgala. Bland annat genom att flytta eventet runt i kommunen från år till år, inte minst för att visa att alla företagare i hela kommunen är viktiga, säger Conny Nordendahl, näringslivsutvecklare på Nordmalings kommun.

I årets upplaga var det Gräsmyr Bygdegård som stod värd för arrangemanget. För festmaten svarade 2 Bröder Café och Bistro, som för övrigt också blev pristagare i kategorin Årets Nordmalingsambassadör.

Juryn hade särskilt imponerats över hur företaget i rekordfart gått från ett lovande startup-företag till en etablerad aktör i en hårt konkurrensutsatt bransch. Dessutom expanderar de söderut i riktning mot Örnsköldsvik, med allt vad det kan innebära i kulinarisk good will för Nordmaling.

Vinnarna i de fem huvudkategorierna utses efter en omröstning bland företagarna och efter juryns bedömning. Det här var också andra året som allmänheten kunde nominera kandidater. Det försvårade juryns uppgift, men på ett angenämt sätt.

– Det är jättekul att Nordmalingsborna engagerar sig och vill vara med och lyfta våra lokala företagare. Vi i juryn uppskattar att vårt arbete försvåras i det här fallet, säger Conny Nordendahl.

Förutom mat, mingel och prisutdelningar fanns det även möjlighet att inspireras. Årets gästföreläsare var Lisa Lemke, som pratade om sina hjärtefrågor kring mat i lantbruk, närodlat och hållbarhet.

Lisa Lemke driver tillsammans med Marcus Nordgren en vedeldad pizzeria på Skrea Gård utanför Falkenberg, men är också känd som matkreatör, kokboksförfattare och TV-kock.

En som har en bred överblick av företagandet i Nordmaling är Maj-Lis Vestermark, som fick hederspris efter att ha drivit Häggmans Guld i 50 år. Hon har sett kundbeteendet förändras efter Internets intåg, men hann också uppleva den tätare kontakten med kommunen under senare år.

Maj-Lisa Vestermark var förstås glad över priset.

– Man blir glad, så är det ju. Det är jätteroligt att få lite uppskattning!

Pristagarna på Nordmalings företagsgala

Utmärkelse för berömvärd insats inom:

  • Produktion: Olofsfors AB
  • Service: Levinn Home AB
  • Miljö och hållbarhet: Åbrånets Limousin
  • Kreativitet: Ida Bygdén Photography


Årets Nordmalingambassadör:

  • 2 Bröder Café och Bistro


Hedersutmärkelse:

  • Maj-Lis Vestermark, Häggmans Guld

5

är antalet gånger som Nordmalings företagargala arrangerats.