Lördag 8 augusti 2020

Västerbottningen

Helhjärtad satsning på handboll

Att ha ett handbollslag i högsta divisionen inom fem år – det är målsättningen när Nordmalings handboll och tjejerna i A-laget elitsatsar.

Nordmaling · Published maj 22, 2020 at 14:15

För fyra år sedan gick Nordmalings handbollstjejer upp i näst högsta Division 2 norra. Efter årets säsong, som trots coronan kunde avslutas enligt planerna, slutade de på plats sex av tio. En bekräftelse på att hårt slit och målmedvetet arbete lönar sig.

Nu är laget rejält på hugget. Måsättningen är att på sikt gå upp i högsta serien, Division 1.

Tränaren Nina Holmberg, Umeå, förklarar vad som krävs.

– Vi måste spela ihop oss mer och fortsätta bygga på kemin i laget. Vi behöver lita mer på varann och stötta alla enskildas utvecklingsområden. Att tillsammans fortsätta jobba för "laget före jaget". När vi fått ordning på det kommer många pusselbitar att falla på plats, och vi kommer att kunna spela med högre kvalitet.

Lagets största styrka i dag är stommen av flera unga spelare, menar Nina. Tre nya spelare har tillkommit, varav två hemvändare, så nu är de totalt 20.

– I serien har vi i dag lag under oss och vi har några år på oss att växa och skaffa oss erfarenhet. Vi är också ett lag som har en stor bredd på kvaliteter, använder vi dessa rätt kommer vi att kunna bli riktigt duktiga. 

– Utmaningen är att spelarna måste ha tålamod. Vi kommer inte att gå upp denna säsong, det krävs att de inte tappar fokus eller engagemanget på träningar och match. Vi måste fortsätta vilja och fokusera, också när vi stöter på motgångar. 

A-laget tränar under försäsongen två gånger i veckan i Norrskenshallen. Styrketräning sker på Victory gym. Det märks att tjejerna är med på noterna.

Alma Bergholm har tränat för Nina i sammanlagt åtta år.

– Nina är en viktig person för mig, hon har rätt inställning och vilja och ger av sin tid, hon ser oss och hjälper oss att utvecklas som personer, det ger självkänsla, säger Alma.

Sandra Gottnersson är också rutinerad men hade otur i fjol.

– På säsongens första match i slutet av september råkade jag ut för en korsbandsskada vid en stegisättning, när jag sköt ifrån vek sig benet, säger Sandra som får fokusera på rehabilitering året ut.

Till klubbens glädje har förstärkning tillkommit på tränarsidan. Det är Amadeus Nordström som i oktober svarade på en efterlysning i social medier när pojklaget P12 hotades av nedläggning.

– Jag har spelat handboll i Ramvik, Kramfors, men på handbollsgymnasiet i Uddevalla ådrog jag mig en armbågsskada och fick sluta med handbolle, men som tränare kan jag fortsätta, säger Amadeus som numera bor i Hörnefors.

– Jag trivs med att få hjälpa andra att växa som personer genom idrotten, i vissa fall måsta man vara mjuk, andra gånger mer hård och rakt på sak, säger Amadeus.

– Amadeus är fantastiskt bra, han är mitt extra öga och ser detaljer som inte jag tänker på och hjälper till att finslipa övningarna. Han kommer att vara viktig på vår resa och stötta mig och mina kollegor, säger Nina som syftar på Stellan Bäckman och Markus Eriksson.

Inför nästa säsong är målet tydligt.

– Det viktigaste är att vi fortsätter att arbeta med sammanhållningen, för att sedan kunna ta de taktiska delarna. Vi kommer såklart att sträva efter att vinna varje match, men vi kommer också att vara nöjda med en förlust om vi ser att vi gjort det vi kunnat, säger Nina. 

Elitsatsningen mot ettan är inte möjlig utan bredd och styrka i klubben.

Bertil Karlsson, ordförande i NHF, berättar att klubben har cirka 170 registrerade medlemmar och över hundra spelare.

– A-lagets satsning mot division 1 ställer krav på klubben och ekonomin. Framförallt behövs fler lag i de äldre ungdomsåren för att kunna stötta upp en sådan verksamhet, säger han.

– De yngre lagen är minst lika viktiga som A-laget, de behöver också förutsättningar för att utvecklas, säger Nina.

Jag trivs med att få hjälpa andra att växa som personer genom idrotten.

Det krävs att alla i föreningen drar åt samma håll.

20

spelare finns i A-laget.