Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Industrilokal blir ny padelhall

Den ena padelhallen efter den andra slår upp portarna i Västerbotten. Nu är det Nordmalings tur att få en arena för nya racketsporten.
– En företagare måste ta risker. Annars händer ingenting, säger Torbjörn Sandström, välkänd entreprenör i Nordmaling och mannen bakom satsningen.

Nordmaling · Published okt 13, 2021 at 07:22

Torbjörn Sandström byggde upp Nordmaling Svets och Plåt, NSP och 1985 flyttade företaget till större lokaler på Åsgatan i Nordmaling.

I delar av NSP:s industrilokaler arbetas det nu för fullt för att förverkliga satsningen på en padelhall: en dubbelbana och en singelbana med omklädningsrum och duschar.

– Det ska vara klart på den här sidan årsskiftet.

Innan planerna på en padelhall föddes hann Torbjörn Sandström både sälja företaget 2010 och köpa tillbaka det sex år senare.

– Jag var kvar som platschef i tre år, men 2015 förverkligade jag och min hustru en gammal dröm och seglade över Atlanten. Vi var borta i ett år.

Efter återköpet hyrdes industrilokalerna och anställda ut till ett verkstadsföretag, som dock inte förlängde hyresavtalet efter fyra år. En ny hyresgäst gick heller inte att få tag i.

– Då måste jag ju hitta på någonting. Jag tänkte att padel är populärt och får jag inte tag i en hyresgäst, så gör jag en padelhall av hälften, berättar Torbjörn Sandström

– Och sagt och gjort. Nu är det på god väg.

Andra halvan av industrilokalen har han lyckats hyra ut till andra verksamheter.

Han medger att han inte vet så mycket om padel, som är en relativt ny sport i Sverige.

– Nää, inte ett dugg. En av våra söners sambo gjorde en enkät på Facebook och ställde frågan: "Vad säger ni om en padelhall i Nordmaling?"

– Hon fick 150 lajks och inte ett enda svar som var negativt.

Torbjörn Sandström konstaterar att många Nordmalingsbor åker till Umeå och Örnsköldsvik för att spela padel.

– Nu gäller det att få det så attraktivt att de vill komma tillbaka. När du kommer in i hallen ska du inte tro att det har varit en industrilokal.

När Västerbottningen besöker den blivande padelhallen har man nyligen gjutit betonggolvet.

– Kravet på banan är att det ska vara superfinish, det får inte vara någon lutning eller finnas gropar. Vi har också golvvärme och det är vi nog ensamma om, säger Torbjörn Sandström.

Torbjörns äldste son Fredrik Sandström är en av dem som bygger om lokalerna.

– Padel verkar ju populärt om man ser hur de poppar upp i Umeå, Vännäs, Hörnefors och Övik. Det är bara Nordmaling som saknar hall. Men nu har vi snart en också.

Fredrik tror att det finns många intresserade padelspelare i Nordmaling.

– Jag träffar folk på byn hela tiden, som funderar hur det går med padelhallen. Så jag tror att det blir bra.

Torbjörn Sandström visar på en ritning hur han har tänkt sig hallens layout. Det kommer att finnas automater för uthyrning av bollar och racketar. Hallen kommer att vara obemannad.

– Det finns ett upplägg där man via en app kan boka hallen och få en kod till dörren. Vi ska ha öppet alla dagar i veckan.

Han pekar också ut ett ledigt utrymme i lokalen.

– Här ska vi bygga en klättervägg, det är också populärt. Men det blir framöver. Vi ska starta padeln först.

Torbjörn Sandström medger att det är ett risktagande att satsa på padelhall.

– Jo, men företagande handlar om att ta risker. Annars händer ingenting. De risker jag tar är kalkylerade. Jag tar inga onödiga risker, säger han.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

Läser tidningar på uppdrag av Kulturrådet

Nordmaling Tommy Bildström varvar just nu sitt vanliga jobb som bibliotekschef i Nordmalings kommun med ett nytt ärofyllt extraknäck. Han har blivit invald i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport