Torsdag 25 februari 2021

Västerbottningen

Jens – överlevare i rutan på Farmen

På söndag startar trettonde säsongen av TV4:s dokusåpa Farmen. Bland nitton deltagare finns en Nordmalingsbo.
– Det är en sak att överleva på fjället, en helt annan att överleva framför kameran, säger Jens Rönnqvist i Bredvik.

Bredvik · Published jan 3, 2020 at 15:15

Farmen handlar om att en brokig skara färgstarka personligheter ska leva på en bondgård som man gjorde för hundra år sedan, samtidigt som de tävlar om en halv miljon kronor.

En av årets 19 deltagare, och sällskapets enda norrlänning, är Jens Rönnqvist från Bredvik i Nordmaling. Han kommer ursprungligen från Borgafjäll och driver turistföretaget Borgajakt.

– Jakten i Bredvik var ett plus när vi köpte gården och flyttade hit, säger Jens som sedan ett par tre år bor med sambon Angelica och dottern Eijra på Järnäshalvön.

Farmen är Jens tv-debut.

– I början hade jag ingen tanke på att komma med, jag sökte för äventyrets skull, jag gillar utmaningar.

Jens är en äventyrlig person med stor erfarenhet av utmaningar som jägare och fiskare men Farmen var ändå ingen dans på rosor.

– Nej, det är en påfrestning som man inte kan begripa om man inte varit med. Fast det tuffaste för mig var att lämna sambon ensam hemma med dottern, men jag bestämde mig från början att spela spelet och köra hela grejen fullt ut.

Deltagarna har varit belagda med munkavle och får bara kommentera sådant som efter hand syns i tv-rutan.

Det största hemlighetsmakeriet pågick förra sommaren då alla deltagare skulle vara tillgängliga de två månader inspelningarna pågick på gården Kvarnstorp i Gnosjö, Småland.

– Officiella storyn var att jag jobbade i Kirunagruvan och inte hade någon mottagning under jord, säger Jens som även fick hitta på ursäkter varför Borgajakt inte hade någon verksamhet.

Har det varit mycket snokande?

– Nej, men att jag som jaktledare för det björnrikaste jaktlaget i Jämtland uteblev från säsongens viktigaste planeringsmöte var inte lätt att förklara.

Att Jens är en mångsysslare och jakt- och guideföretagare var en fördel.

– Jag har ju vana att leda grupper och ordna jakter, det kom jag att ha mycket mera nytta av inne på farmen än vad jag först trodde. Jag tycker också om folk och har lätt för att prata med nya bekanta.

– Detta är ingenting jag skulle göra igen, men helt klart var det en upplevelse som inte kan jämföras med något annat. Det var både psykiskt och fysiskt påfrestande, man måste hela tiden ha huvudet på skaft för att hålla ordning på spelet.

Till de bestående minnena hör ett rejält ärr vid vänster öga, som inte fanns där innan inspelningen av Farmen.

– I programmen får man se hur det kom till, säger Jens hemlighetsfullt.

För tillfället låter Jens företaget vila med tanke på familjen.

– Jag vill vara mer med min dotter och väntar på att landa med Farmen.

Första avsnittet av Farmen sänds på söndag den 5 februari klockan 20.00 i TV4.

Officiella storyn var att jag jobbade i Kirunagruvan och inte hade någon mottagning under jord.

Jag måste säga att det blir den roligaste säsongen någonsin! Jag har garvat så mycket att jag gråter flera gånger denna sommar.

Farmen

  • Farmen är en realityserie i TV4 som går ut på att ett antal intressanta deltagare placeras på en bondgård där de under flera veckor ska leva som bönderna gjorde för hundra år sedan, utan elektricitet och rinnande vatten.
  • Årets trettonde säsong spelades precis som den föregående in på gården Kvarnstorp i Gnosjö kommun, Småland. Programledare för sjätte året i rad är Paolo Roberto. Farmen har i år 19 deltagare från början. Den visas i cirka 50 avsnitt i TV4 under våren, på kvällar klockan 19.30, med början söndag den 5 janauri.
  • Farmen är en svensk programidé som har funnits sedan 2001-04 och återupptogs 2013. Den har sålts till över 40 länder.

Källa: Wikipedia

19

deltagare tävlar från början i vårens trettonde upplaga av Farmen.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten

Åtalas för synnerligen grovt vapenbrott

Nordmaling En man i 50-årsåldern bosatt i kommunen åtalas för bland annat synnerligen grovt vapenbrott. Under en husrannsakan hittade polisen en stor mängd skjutvapen, varav flera militära vapen.
Västerbottningen rekommenderar

Ladugård totalförstörd i brand – kor har brunnit inne

Stöcksjö En ladugård i Stöcksjö har totalskadats i samband med en stor brand under torsdagen. Över 50 kor ska ha befunnit sig i ladugården och bara ett antal har gått att rädda.

Vårdpersonal sjukskrev sig efter covidvaccinering

Vännäs Några sjuksköterskor som jobbar inom Vännäs kommun fick sjukskriva sig efter att de vaccinerats mot covid-19.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport