Tisdag 26 maj 2020

Västerbottningen

Kim brinner för kultur

Det är hög tid att nominera till Nordmalings kulturstipendium.
– Jag har funderat på att ge ett förslag, säger Kim Baudin, smedslärling, musikstudent och senaste årets unga kulturstipendiat i Nordmalings kommun.

Lögdeå · Published nov 28, 2019 at 16:15

Kim Baudin från Lögdeå har fina gener för hantverk med tanke på att pappa Mattias är konstsmed och mamma Linda glasblåsare. Sedan tre fyra års ålder har han gjort sina egna verk av järn.

Just nu har han fullt upp i pappas smedja.

– Jag gör kockknivar som ska säljas på julmarknad i Lödgeå på lördag, säger Kim som efter skoldagens slut kör extra svetttiga pass i smedjan.

Kim har mångfacetterade intressen. Inför gymnasiet valde han mellan fyra heta alternativ: lantbrukslinje, billackerarlinje, omsorgslinje och musiklinje. Inte helt lätt att välja, men till slut förr valet på musikprogrammet på Midgårsskolan.

– Det är bra att ha många olika intressen, då finns det alltid något att arbeta med, säger Kim som känner att han valt rätt.

Ett extra trumset förvarar han i smedjan. Smidandet ger bra träning för trumsolon.

– Ja, ingen dum kombination, säger Kim och skrattar.

Blir du inte trött av att smida och slå på trummor så mycket?

– Jo, ibland kan det bli lite jobbigt, säger Kim.

Kim har redan låtit tala om sig både som smed och trummis. I början av året tilldelades han Nordmalings kommuns kulturstipendium för ungdomar, tillsammans med Lucas Forslund.

Den 30 november är sista datum som medborgarna i Nordmaling via kommunens hemsida kan nominera till årets kulturstipendium för lokala utövare och främjare av kulturell verksamhet. Två unga och en vuxen utses. Utdelandet sker på kommunfullmäktige i januari 2020.

Det är bra att ha många olika intressen, då finns det alltid något att arbeta med.

Nordmalings kulturstipendium

  • Nordmalings kommuns kulturstipendium inrättades 2015 för ”att stimulera och stödja lokala utövare och eller främjare av litteratur, konst, musik, teater, dans, film, hembygdsvård eller annan kulturell verksamhet”.
  • Stipendiet är uppdelat i ett vuxenstipendium på 8000 kronor, samt två barn- och ungdomsstipendier på 4000 kronor vardera. Det går bra att nominera både personer eller föreningar, men de ska vara bosatta i kommunen. Nomineringar kan lämnas via kommunens hemsida sensat 30 november.
  • Priserna delas ut i januari 2020, på nästa års första kommunfullmäktigemöte.

Källa: Nordmalings kommun