Lördag 25 januari 2020

Västerbottningen

Kreativa företag prisades under gala i Nordmaling

Jan Boberg och Anna Hägg utsågs till Årets företagare respektive Årets unga företag i Nordmaling under en gala förra veckan.
Dessutom erhöll Per-Erik Bylund ett mästarbrev i urmakaryrket.

Nordmaling · Published sep 9, 2019 at 15:20

Årets utmärkelser utdelades under en företagargala den 6 september i Lenas vägkrog. där ett 60-tal företagare, politiker, företrädare för kommunen och privatpersoner deltog.

Till Årets företagare i Nordmalings kommun utsågs Jan Boberg med företaget Maskin & Industriteknik AB i Rundvik. Företaget har fem anställda inklusive ägaren själv.

Enligt motiveringen har Jan Boberg på ett mycket yrkeskunnigt och målmedvetet sätt utvecklat sitt företag till fromma för regionens industriella utveckling.

– Nu har man kämpat på dag ut och dag in, och att få den här utmärkelsen var jätteroligt, att man får cred för det jobb man lägger ned, säger Jan Boberg.

Vad betyder utmärkelsen för dig och ditt företag?

– Det betyder jättemycket. Jag hoppas också att det blir ett litet uppsving, och att både jag och mina anställda får en "boost", det blir nya krafter.

Bobergs företag är en smidesverkstad inom industrihydraulic, svets och plåt.

– Vi jobbar mycket mot de lokala företagen som SCA, Olofsfors och Masonite Beams. Där försöker vi hålla en hundraprocentig back upp till dem när det brakar sönder, säger Jan Boberg.

Också en som prisades på galan var Anna Hägg, som fick utmärkelsen Årets unga företag. Hon driver sedan drygt två år inredningsföretaget Levinn Home AB.

– Det är ju jätteroligt att bli uppmärksammad.

Vad betyder utmärkelsen för dig och ditt företag?

– Man får en "boost" på att vi gör bra saker, och det är positivt att folk uppmärksammar det man gör.

Anna Hägg har förutom en fysisk butik i Nordmaling även försäljning över internet.

– Det är på webben jag har möjlighet att växa, för så ser marknaden ut i dag.

Under galan delades också ut ett mästarbrev i urmakaryrket till Per-Erik Bylund, som driver företaget Olofsfors urmakeri och hantverk.

– Det är riktigt imponerande, för det är inte många hantverkare som testar för att göra mästarprovet, säger Torbjörn Halvardsson, moderator under kvällen.

Svår film drar ingen publik

Åmsele Svensk film gjorde ett rekorddåligt år 2019. På biografen i Åmsele förklarar man nedgången med att det har saknats publikfriande svenska filmer.

Partiklar kan orsaka ohälsa

Vännäs Flera medarbetare vid vård- och omsorgsförvaltningens kontor lider av byggnadsrelaterade besvär. Nu kan dock ansvariga inom kommunen vara en lösning på spåren.