Tisdag 26 maj 2020

Västerbottningen

Kreativitet och solidaritet i krisen

Nöden är uppfinningarnas moder. I Nordmaling har en lista upprättats över serviceföretag som erbjuder hemleveranser eller take away av mat och tjänster. Företagen stöder varandra genom samarbete om presentkort. Och medborgare stöttar genom att handla lokalt via #stöttanordmaling.

Nordmaling · Published mar 26, 2020 at 16:15

Förteckningen över företag med alternativa försäljningskanaler finns på Facebookgruppen Vad händer i Nordmaling? samt kommunens hemsida.

– Jag fick höra om idén från en medborgare och tyckte det var bra att kommunen kunde erbjuda en plattform, säger Paula Quinones, kultur- och fritidschef.

Med på listan är Handlarn i Nyåker, som i många år haft hemleveranser av matvaror till en billig peng, med glesbygdsstöd av kommunen och länsstyrelsen.

– Fok hör av sig och frågar hur hemkörningen fungerar, vi har normalt 25-30 utkörningar i veckan, onsdagar och fredagar. Så här långt går det bra, eskalerar det får vi väl köra fler turer, säger Jimmy Hakola, butiksassistent, som hoppas några nya kunderna upptäcker betydelsen av glesbygdsbutiken när coronaviruset blåst över.

– Corona är det enda folk pratar om nu, vi har handsprit och handskar i butiken och har fått tydliga instruktioner med åtgärdslista av styrelsen för den ekonomiska butiksföreningen, säger Åsa Eriksson.

Stanislav Maid driver Jiaozi bar i Nordmaling. Han var nyligen med sin hustru Ellen i Kina, där de hamnade mitt i värsta coronakrisen. Efter hemkomsten gick de i självvald karantän. Nu har viruset hunnit ikapp dem.

– Det känns olustigt, det är som att vi drabbas två gånger. När vi nu ser att viruset minskar i Kina hade det varit tryggare för oss att vara där. Förra veckan gjorde vi ett par körningar av dumplings till Umeå och Övik, men det krävs större beställningar för att löna sig.

– Vi ska söka smittbärarpenning från Försäkringskassan, för att få en liten kompensation. Vi slåss för vår överlevnad, säger Stanislaw som levererar lunchlådor iklädd munskydd via restaurangdörren som är låst.

Susanne Thorin, Blomboden, märkte redan i februari att kunderna minskade.

– Nu ökar beställningar av hemleveranser, men det har vi alltid haft, säger Susanne som får transporthjälp av maken som är arbetsbefriad från sitt ordinarie jobb.

Sophie Jakobsson är projektledare för ett lokalt näringslivsprojekt.

– Handeln påverkas olika, för vissa är det fortfarande ok, de kämpar på och kommunens invånare vill stötta, det är så kul att se företagen samarbeta, det är fantastiskt viktigt.

– Det finns en oro men också många som tar tag i den, och allmänheten vill hjälpa till. Det är roligt att se, tillsammans kan vi ta oss igenom detta.