Torsdag 18 juli 2019

Västerbottningen

Magdalena inspirerade på mässan i Nordmaling

Vinnare av Världscupen i skidskytte sex år i rad, 1997-2002. 6 VM-guld, 1 VM-silver, 6 VM-brons och 2 OS-brons. Jerringpriset 1997, 1998, 2000 och 2001, gällande rekord. Tvåa i SVT:s På spåret 2005-06 och vinst i SVT:s Mästarnas mästare 2013.
Förra fredagen höll Magdalena Forsberg inspirationsföreläsning vid en kvällsmiddag på Nordmalings höstmässa.

Nordmaling · Published nov 4, 2018 at 07:15

Få svenska idrottsprofiler är mer framgångsrika och folkkära än Magdalena Forsberg från Bergeforsen, Timrå. Få förstår nog också bättre betydelsen av mentala strategier och nycklar för att nå högt uppställda mål.

Magdalena berättar att i 23-24-årsåldern hade utvecklingskurvan som elitskidåkare planat ut. Ju mer hon tränade desto sämre blev resultaten, med tappat sjävförtroende och glädjelöshet som följd.

– Jag funderade på att lägga av men så provade jag skidskytte, och visade mig vara en jättedålig skytt, säger hon.

Å andra sidan fick hon ett nytt realistiskt mål: att bli bättre.

Med hjälp av engagerade tränaren Wolfgang Pischlers fick hon hjälp att bryta ner målsättningen i kortsiktiga delmål och smarta balanserade träningsdoser.

Träningsprogrammet får åhörarma att sucka och dra efter andan. Träningsdosen bestod av 11 pass i veckan, totalt 30-35 timmar nedbrutet på 5-7 timmar per dag, med en vilodag i veckan och tre veckors semester per år.

Trots världscupvinster sex år i rad träffade inte alla målsättningar mitt i prick. På OS i Nagano spelade nerverna ett spratt.

– Jag var i bra fysisk form men dålig mentalt.

En läxa för livet hon inte velat vara utan.

– Det är lika viktigt att kunna hantera framgångar som motgångar. Nyckeln är att snabbt reflekta, lära och lägga bakom sig.

– Det finns många världsmästare på att träna, men det är de som bemästrar den mentala träningen som hamnar överst på pallen.

Fysiskt befinner sig Magdalena idag lång från toppen men de mentala verktygen är fortfarande gångbara. Att visualisera positiva målbilder och lura sig själv att tänka rätt är några praktiska redskap i livets mentala verktydslåda.

Som när hon vann Mästarnas mästare och satte ett hittills oslaget rekord i vinkelsittning mot en stolpe.

– Jag var inte starkast i benen men bäst på att lura mig själv.

Magdalena varvar tv- och reklamuppdrag med föreläsningar. Hon är trygg på scen, improviserar bekvämt, leverera vidsomsord på löpande band och är så entusistisk att tiden flyger fram som en kanonkula.

– Precis som idrottare måste företagare ha en strategi, träna mycket, omge sig med rätt människor, be om hjälp, visualisera sina mål, ta vara på sina styrkor och tänka positivt.

Efter en timme och 15 minuter är publiken uppfylld av entusiasm.

– Jätteduktig föreläsare, intressant att höra hur en elitidrottare lever och tränar. Hon är verkligen trovädig, jag fick många praktiska tips jag kan ha nytta av, säger Gertrud Persson, textilhandlare i Nordmaling.

  • Maria Magdalena Forsberg, född Wallin 25 juli 1967 i Örnsköldsvik, är en svensk programledare och före detta skidskytt och längdåkare. Hon vann Världscupen i skidskytte sex år i rad mellan 1997 och 2002. Forsberg har vunnit 6 VM-guld, 1 VM-silver, 6 VM-brons och 2 OS-brons.

Ulrika vill få fler att lära sig hjärt- lungräddning

Vindeln Under veckan höll ABF kurser i hjärt- och lungräddning i Vindeln. Sjuksköterskan Ulrika Lövgren menar att många har kunskaper om HLR, men att de är dåliga på att repetera dem.