Lördag 30 maj 2020

Västerbottningen

”Många är alltför rädda”

I coronatider är hygienen viktigare än någonsin. Å andra sidan är ingen betjänt av att rädsla sprider sig i samhället.
– Jag lider med alla restaurangägare som nästan helt tappar kundunderlaget, speciellt som jag sitter mitt i informationsflödet och inser att många både av företagarna och kunderna är alltför rädda för smitta, säger Jakob Norstedt, kommunikatör Nordmaling.

Nordmaling · Published apr 1, 2020 at 15:15

Jakob Norstedt är kommunikatör i Nordmalings kommun och har till uppgift att sprida korrekt och relevant samhällsinformation.

Han konstaterar att eftersom coronaviruset överförs via luftvägarna, och smittar genom att man får in droppsmitta i sina lungor genom någons hostning, så innebär det att man ska hålla avståndet och undvika att vara nära förkylda personer.

När det gäller utnysta droppar som hamnat på mat så går de ner i matsmältningen och inte in i luftvägarna.

– Det vore ju faktiskt bra att betona att själva maten knappast är en smittrisk för corona, inte ens bufféer. Det är helt enkelt inte så det brukar smitta, säger Norstedt som har restaurangerna och deras kunder i åtanke.

– Jag önskar bara att fler kunde bli medvetna om detta, att man inte alls behöver vara orolig för att äta från en salladsbuffé, bara man är noga med att tvätta händer och hålla sig på respektfullt avstånd från andra gäster.

Livsmedelsverkets coronasidor konstaterar att det nya coronaviruset (SARS CoV 2) som orsakar sjukdomen covid-19 (coronavirus disease 2019) främst förknippas med luftvägssymtom, feber och hosta. Vissa drabbas av allvarligare sjukdom, som lunginflammation. Dödsfall förekommer.

I nuläget vet man att coronavirus sprids genom kontakter mellan människor eller hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Ingenting tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.

Tidigare utbrott med liknande coronavirus visar att denna virustyp smittar från sjuka personer och inte genom ytor typ livsmedel och livsmedelsförpackningar, uppger Livsmedelsverket. 

Observera att myndigheternas råd uppdateras dagligen. Riskgrupper har striktare förhållningsdirektiv.