Söndag 19 maj 2019

Västerbottningen

Maria ber om bud på rosa bandet

I oktober månad genomförs Cancerfondens Rosa bandet-insamlingskampanj i hela Sverige. På teknikföretaget Olofsfors AB har man sedan 2010 auktionerat ut ett par exklusiva skogsmaskinband i rosa färg.
– Jag var med vid uppstarten av kampanjen när en medarbetare gjorde kopplingen. I år siktar vi på sexsiffrigt belopp, säger Maria Öhman, marknadsföringsansvarig Olofsfors AB.

Nordmaling · Published okt 6, 2018 at 08:15

Olofsfors AB:s årliga auktioner har hittills gett cirka 600 000 kronor till bröstcancerforskningen. I år har företaget draghjälp av Maria Öhman, som förra månaden återvände till arbetsplatsen där hennes karriär började som 21-åring.

– Jag började som hemmasäljare och ordermottagare år 2000. När det behövdes mer resurser för marknadsföring, med exempelvis hemsidor och broschyrer, började jag jobba med marknadskommunikation, säger Maria.

Olofsfors AB tillverkar band till skogsmaskiner samt plog-, väg- och skopstål till entreprenad- och gruvbranschen. Verksamheten har i olika former funnits på platsen sedan Olofsfors bruk grundades 1762.

– Olofsfors är en fantastisk arbetsgivare som tar väl hand om sina anställda och satsar långsiktigt med både interna och externa utbildningar. Man får lära sig mycket och utvecklas.

Efter tolv år i bolaget tog hon ändå chansen och ett stort kliv i karriären när norska plogtillverkaren Tellefsdal öppnade dotterbolag i Sverige. Maria fick jobbet som marknadsansvarig i Sverige, med kontoret i Nordmaling.

– Ett jättesteg för mig, säger Maria som tillsammans med sina kollegor lyckades bra med att etablera det norska varumärket i Sverige.

När Tellefsdal blev uppköpt och de nya ägarna bytte inriktning blev det svenska bolaget nerlagt. Skogsmaskintillverkaren Vimek i Vindeln, en annan konsument av Olofsfors stålprodukter, hade redan hört av sig. Maria blev försäljnings- och marknadschef i Norden 2015, med säljansvar för hela den nordiska marknaden.

– Jag var helt oprövad som säljare av skogsmaskiner och med det följde många utmaningar. Teknik, hydraulik och hur allt egentligen hänger ihop lärde jag mig allteftersom. Körde jag fast fanns alltid konstruktörerna till hjälp.

Att hamna på fältet i en så mansdominerad bransch var inget problem.

– Tvärtom, jag upplevde det snarare som en fördel, jag sågs nog som en frisk fläkt bland männen och hade kanske större öppenhet och lyhördhet för kundernas önskemål.

Det var inte bara ständiga resor till säljmöten och mässor som var slitsamt och svårförenligt med familjelivet. Arbetspendlandet mellan Nordmaling och Vindeln med bland annat tåg byggde på att Maria kunde arbeta på tåget.

– Tågen har inte fungerat tillfredsställande vintertid, de är definitivt inte lika pålitliga som skogsmaskiner.

När Olofsfors önskade att hon skulle återvända som marknadsföringsansvarig var det inget svårt beslut.

– Jag har på mina senaste jobb i princip lärt känna hela floran av kontakter, kunder, återförsäljare och leverantörer i de båda branscher där Olofsfors är starka. Cirkeln är sluten, det känns som att komma hem.

Utvecklingen går fort.

– Produktfloran har vuxit till en riktigt tjock katalog och i höst lanserar vi en digital produktväjare, en bandrådgivare, där kunderna själva fyller i uppgifter om maskin, däckdimension, terräng och marktyp, och får då förslag på ett antal band som är bra val.

Men den fysiska närheten, personliga servicen och kontakten till kunderna är fortsatt viktig.

– Det är de som har kunskaperna och vet sina behov. Vi har dotterbolag i Kanada, Ryssland, Tyskland och Finland, för att vara nära kunderna.

Teknik, utrustning och körmetoder är många gånger kulturberoende.

– I Nordamerika ska det vara stora tunga maskiner och utrustningar, de har till exempel andra sätt att snöröja.

Där tillhandahåller Olofsfors bland annat sitt beprövade plogstål P300, som liknar ett blått stålgaller fäst på nederkanten av plogbladet. När stålet slits bildas nya vassa ytor som skär bort isen, och därmed sparar bränsle, pengar och miljö.

– Vi håller internationella utbildningar för att lära dem använda tekniken och våra produkter på bästa sätt.

Man får lära sig mycket och utvecklas.

Maria Öhman

Familj: "Min man Johan och våra två tjejer, Moa 16 år och Minna 14 år."

Bor: I Nordmaling.

Arbetar: "Ständigt och jämt."

Gör på fritiden: "Mycket av min tid går åt till mina barns handbollsspelande. Annars tränar jag gärna, sommar som vinter, grejar hemma och i stugan, reser, umgås med vänner. Åker skidor och skoter."

Bästa egenskap: "Positiv, ser möjligheter."

Sämsta egenskap: "Tidsoptimist."

Stolt över: "Mina barn."

Brinner för: "Det mesta jag sätter tänderna i. Går all-in i det jag gör."

Avskyr: "Lögner och ormar. Spelreklam i radio och på TV. Borde förbjudas."

Tycker om hösten: "Verkligen. Älskar alla färger och mörkret då man får tända ljus."

Gör helst i skogen: "Springer, plockar bär och svamp."

"Blev väldigt besviken"

Vindeln När Stig "Sigge" Rydberg parkerade bilen vid gångbron på västra sidan av Vindelälven så upptäckte han någonting som gjorde honom både arg och besviken.