Lördag 29 februari 2020

Västerbottningen

Mässhelg med marknad

Nordmalings Höstmässa har nu dragit igång. I helgen väntas många besökare till Norrskenshallen och marknaden vid Rödvikens camping. Redan på fredagen kom många skollediga ungdomar förbi.

Nordmaling · Published okt 18, 2019 at 16:40

Mässan har som vanligt börjat lugnt på fredagen, men en hel del skollediga barn har redan hittat till mässhallen.

– Kul grej, roligt att det händer något, säger Olle Landby från Ava, som slutat skolan för dagen.

Har kommer att besöka mässan under helgen då även marknaden lockar.

Vad är roligast, mässan eller marknaden?

– Båda är kul men på marknaden finns mer att köpa, säger Olle.

I montern från Johanssons Maskin, som har ett tiotal fordon inne och utanför hallen, träffas Erik Lindström.

– Trevligt att vara här, roligt att träffa folk, vi körde hit alla maskiner i går, vi har allt från skotrar till liten skotare, liten grävare och lantbruksmaskiner, säger han.

Får ni sälja några maskiner på mässan?

– Kanske inte så mycket nu, nästkommande helg är Skoterns dag och då blir det mer.

Motorer utövar attraktionskraft. Mattias Karlsson representerar Olofsfors Motorfolk på mässan. Han visar upp sin renoverade Duvanbåt från 1927, en unik raritet som han fann vid en lada och räddat från förruttnelse, med 15 lager lack ovanpå.

– Den blev populäraste fordon på sommarens motorträff i Olofsfors. Det finns bara kvar en handfull racerbåtar med utombordsmotor från 1920-talet i Sverige, säger Mattias stolt.

Varför är ni med på mässan?

– Vi blev tillfrågade om vi ville vara med och vi har varit med förut. Det är ett stort intresse från alla besökare och roligt att det ordnas något sådant här i kommunen, så att företagen får visa upp sig.

– Det är väl en del av det fina företagsklimatet i kommunen får man säga.

Många serviceföretag är på benen, allt från blommor, snöslungor och kaminer till buss-, bank- och begravningstjänster. Körskolans simulator är populär bland ungdomarna. Synundersökningen har också nyfikna besökare.

I restaurangdelen finns fika och mera stadiga mål.

Malte Andersson från Hemörssundet driver firma som pensionär, med räcken och fönster i aluminium som produkt.

– Det är bra att få komma ut och visa upp sig, mycket billigare än Nolia och här når jag rätt kundkrets i närområdet, säger han.

Föreningslivet har sin givna nisch. Nordmalings ridklubb arrangerar en populär tävling.

Givetvis är kommunen på plats. Secondhandbutiken Repa har ladat med fynd och kommunala tjänstepersoner finns att tillgå. På lördag eftermiddag är processledaren för kommunens visionsarbete på plats.

Även Västerbottningen har en monter hela helgen.

– Bland det roligaste jag gör är att få komma ut och träffa prenumeranter och nya kunder, säger Rolf Sjödin, prenumerationssäljare, som alltid är på gott humör och bjuder på godis, tävling och har fina erbjudanden.

Patric Dahlberg är mässansvarig inom arrangörsföreningen LN91. Han säljer korv, men kan liet grann kosta på sig att pusta ut efter att all planering och förarbete gått i mål.

– Mässan är en viktig inkomstkälla för vår förening, men det krävs ett stort arbete och engagemang. Ungdomslagen monterade montrarna i onsdags.

Inga skador i laget?

– Nej tack och lov. A-laget river på söndag, de är lite tuffare i tacklingarna, säger Patric.

Att mässan och marknaden numera ligger på samma helg uppskattas av flera besökare.

– Vi får bara hoppas att det blir lite bättre väder till helgens marknad, säger Hans Erik och Ann-Christine Engblom från Ledusjö.

Roligt att det ordnas något sådant här i kommunen, så att företagen får visa upp sig.