Fredag 6 december 2019

Västerbottningen

BILDSPEL: Minns sin hembygd i Nordmaling

Vi minns vår hembygd är en studiecirkel som för fjärde terminen bedrivs runt om på Nordmalings äldreboenden. På avdelningen Näckrosen, Strandholmen, är elva äldre med i cirkeln.
– Allt utgår från de egna livshistorierna, säger Cathrina Strandberg, cirkelledare och hembygdsforskare.

Nordmaling · Published nov 16, 2018 at 11:15

Första gången cirkeln träffas får varje deltagare berätta om sin bakgrund. Cathrina Strandberg noterar uppgifter om släktrelationer, uppväxtort, flyttar, giftermål, bostäder, utbildningar och arbetsplatser.

På kommande träffar vidtar en historisk odyssé genom kommunen, baserat på deltagarnas personliga livsberättelser.

– Vi börjar idag längst i söder i Ava vid havet och så rör vi oss genom era byar, vi får hjälpas åt att minnas och väva ihop vad vi vet, säger Cathrina.

Märta Kenneman är uppväxt i Ava, där resan börjar.

– Det var min svärfar som startade affären 1916, sedan blev det bensinstation och postkontor också, säger hon.

Cathrina fyller i med att Ava haft bosättningar ända sedan svenska järnåldern, på 500-talet. 1000 år senare återfinns det första dokumentet, en skattelängd efter lagman Olof Ersson, av vilken framgår att fyra skattebönder funnos varav den högst beskattade hette Kettil och hade 15 kor.

– Förutom jordbruk sysslade man med sjöfart och handel, det såldes skinn, vadmal, jaktbyten, tjära, strömming och tran, berättar Cathrina.

Sedan förflyttar sig sällskapet lite längre fram i historien, till 1649, då Ava Gästgiveri grundades efter att Gustav II Adolf beslutat inrätta en kustväg. Och dagen före sin 25-årsdag stannade Carl von Linné till i Ava på sin lappländska resa.

Lögdeå, några kilometer norrut, har inte en mindre dramatisk historia.

– VId Öhmans affär stod de svenska trupperna och vaktade så att inte ryssen skulle komma, säger Cahrina med yviga gester när sällskapet nått dit.

Fyra fem träffar varannan vecka planeras. Efter genomgång av kursdeltagarna byar får de med sig kopior på fotografier, hus, människor och dokument, som Cathrina förstorar, klipper och sammanställer till en unik mapp åt varje person.

– Jag beställer material från biblioteket, säger Cathrina som har Medborgarskolan och Kultur för seniorer bakom sig.

– Allt hänger ju ihop, detta blev rena rama släktträffen, säger Uno Olsson från Hörnsjö.

– Jag vet inget om byarna men lär mig massor, säger Greta Åsberg som har rötterna i Ursviken, Skellefteå.

Marita Rinendal är verksamhetschef på Strandholmen.

– De boende pratar och visar sina bilder för varandra efteråt, intresset sprider sig, säger hon.

– Jag är nyinflyttad, personalen tipsade om att jag kunde komma hit, det var intressant, jag ska fortsätta vara med, säger Olga-Lisa Sundqvist.

– Det ger sådan glädje att få vara med, genom berättelserna och historien möts vi på ett djupare plan, säger Cathrina Strandberg.

De lyfter våld i nära relationer

Vännäs Den 12 december anordnas en kväll om våld i nära relationer med koppling till en vit jul. Bland föreläsarna finns flera Vännäsbor.