Fredag 13 december 2019

Västerbottningen

Mona Prestele har satt en tysk prägel på Café Anno 1762, bland annat med tyskt julpynt, men nu får någon annan ta över. För Mona väntar ett nytt äventyr i Hörnsjö. Foto: MORGAN BOHMAN

Mona lämnar kafé – en ny resa väntar

Mona Prestele har satt en tysk prägel på klassiska Kafé Anno 1762, som har uppnått White Guide-status. Men den 19 mars är det slut efter sju års succé. Då går Mona vidare med ett nytt spännande projekt i Hörnsjö.

OLOFSFORS BRUK · Published dec 2, 2018 at 06:15

Det var början på en sällsam resa, den där dagen i maj 2012 när Mona Prestele tog över driften av anrika Kafé Anno 1762. Dessutom på samma år som bruket firade sitt 250-årsjubileum.

Sju år senare tycker Mona att hon uppnått sin ursprungliga vision.

– Jag ville ha ett jättefint café med hembakt och ekologiskt, med en fin butik, lyfta årstiderna och baka säsongsbetonat.

En av de positiva effekterna av visionen är att caféet uppnått White Guide-status.

– Det var inget jag kunde ana när jag startade, men det är bra att få en bekräftelse på det man gjort.

White Guide är något som lockar folk både från Umeå och Örnsköldsvik.

– Vi är de enda på landsbygden som har den statusen. De övriga är ju i Umeå.

Det fanns dock en vision som Mona Prestele inte kunde förverkliga – av förklarliga skäl.

– Jag ville göra något även med trädgården, men hade inte insett att den var k-märkt och därför inte fick åtgärdas.

Det var en liten besvikelse för Mona, som i grunden är landskapsarkitekt. Och kanske också en tändande gnista för projektet som komma skall.

Den 19 mars slutar hon nämligen på caféet och går all-in på en satsning i Hörnsjö, där hon också bor.

– Jag ska starta ett trädgårdscafé med logi, avslöjar hon.

Kafébyggnaden tar form i Hörnsjö under de kommande månaderna och förhoppningen är att verksamheten startar under sommaren.

Kursgård, konferenser, bed and breakfast, upplevelsepaket och samarbeten med andra lokala aktörer, bland annat Åbrånets Limousin, som ju nyligen prisades på Nordmalings företagargala.

Efter en framgångsrik resa med Kafé Anno 1762 ser Mona Prestele nu fram emot att leva ut alla sina idéer i ett hemvävt projekt.

– Jag är en mångsysslare och måste kunna jobba med olika saker, både med händerna och huvudet. Och trädgården har jag saknat mycket, faktiskt.

Som efterträdare på Kafé Anno 1762 ser hon gärna någon professionell och ambitiös. Men hon tillägger:

– Jag var ju inte heller proffs när jag började. Man kan ju komma in i branschen utifrån, så länge man brinner för det. Sedan är det viktigt att allt är hembakt och att man understryker den unika miljön.

Jag är en mångsysslare och måste kunna jobba med olika saker, både med händerna och huvudet.

De prisas för kulturinsatser

Nordmaling Wilma Eriksson, Josefin Sjöberg och Maria Mörtzell är Nordmalings kommuns kulturstipendiater 2019. "Vi är jätteglada och förvånade", säger pristagarna.