Lördag 21 september 2019

Västerbottningen

Musikalisk tidsresa till barockens århundrade

I lördags kväll fick publiken i Nordmalings kyrka njuta av en musikalisk tidsresa genom barockens århundrade. En musikaliskt vacker tid – men svår, slitsam och smärtsam för människorna.

Nordmaling · Published jun 2, 2019 at 12:00

Nordmaling Baroque and Beyond är en återupplivning i mindre skala av den stora internationella barockfestival som ägde rum i Nordmaling åren 1987-2005.

Årets första av två festivalföreställningar heter Ögonblick i ofredstid. Det är en konsert på tidstypiska instrument ackompanjerande av illustrativa målningar i koret på Nordmalings medeltidskyrka.

– 1600-talet präglades mycket av det svenska stormaktsväldet, jag har också läst på ordenligt om Nordmalings historia, säger Katarina Schoerner Carr, kulturhistoriker och författare som reciterar sin egen berättelse där Hyngelsböle och Brattfors finns med bland referenserna.

Bildspelet ger relief till musiken, där vid sidan av alla krig och vedermödor även musiklivet och vetenskapen sprider skönhet och upplysning i tillvaron.

– Då som nu är konst och musik kraften som spränger genom ondska och sorg, den står för frihet och glädje, avslutar Katarina sin recitation.

Framförandet möts av stående ovationer från publiken, som under föreställningen varit förhindrade att applådera eftersom konserten bandades av P2 Live.

Johannes Jacobsson är violinist och spelar på en modern kopia av 1600-talets Stradivarius, med tvinnade fårtarmar som strängar.

– I fjol framförde vi en serie med musik från tre århundranden i kombination med tidstypisk mat på Vasamuseet, med titeln Smak och Ton. Konceptet bygger på att sätta musiken i ett sammanhang, säger han.

Nordmalings kyrka från 1480-talet är ett värdigt sammanhang för en kammarmusikfestival.

– Kyrkan passar perfekt, jag var själv med i gambaklassen på gamla barockfestivalen för cirka 20 år sedan, nu får jag själv vara med och spela, det känns fantastiskt, säger Markus Junby, som spelar viola da gamba, dåtidens cello.

Festivalen är i sig själv en historisk händelse. Den ursprunglig barockfestivalen pågick två veckor sommartid och drog barockmusikens världsartister till Nordmaling.

Pär Freij är producent för P2 Live och har följt kvällens konserten från inspelningsbussen bakom sakristian.

– Fantastiskt att de försöker blåsa liv i barockfestivalen igen, den satte Nordmaling på barockens världskarta, det är en kulturgärning, säger han.

Kvällens konsert?

– En otroligt genomtänkt och välpaketerad historisk resa, säger Freij.

– Akustiken är bra, kyrkan passar för den här musiken, säger Bo Andersin, musiktekniker.

När blir utsändningen?

– Vi får se, inget är bestämt ännu, säger Freij.

Baroque and Beyond är en förening som samarrangerar med flera lokala aktörer och sponsorer. 80-talet åhörare kom på lördagskvällen.

– Det är jättebra för att vara Nordmaling. Roligt att det går att ordna något sådant här, det är tack vare alla samarbetspartners och sponsorer, säger Jan-Gustaf Furu, barockentusiast och initiativtagare till Baroque and Beyond.

I kväll söndag framför Operabyrån konserten Strozzi in love, klockan 18 i Nordmalings kyrka.

Då som nu är konst och musik kraften som spränger genom ondska och sorg, den står för frihet och glädje.

Film fortsätter att locka i Vännäs

Vännäs Nu är det dags för en ny säsong för Filmstudion i Vännäs. "Vi har en trogen publik i dessa streamingtider".

Socialnämnd stänger boende

Bjurholm En majoritet i socialnämnden beslutade att stänga korttidsboendet Smörblomman i Bjurholm, för att spara 3,7 miljoner kronor.