Onsdag 29 januari 2020

Västerbottningen

Nattåget ska stanna i Nordmaling

Från och med söndag 15 december börjar återigen SJ:s nattåg att stanna i Nordmaling.
– Mycket bra beslut. Men vi är fortfarande kritiska till att SJ inte för en dialog, säger Madelaine Jakobsson, kommunalråd i Nordmaling.

Nordmaling · Published okt 2, 2019 at 16:15

Det var vid fjolårets tabellomläggning i december som SJ:s Nattåg upphörde att stanna i Nordmaling. Beskedet kom som en kalldusch för kommunen.

Madelaine Jakobsson, kommunalråd i en liten kommun med en lång perrong för fjärrtrafik, var påtagligt irriterad: "Snart vet man inte vad man ska göra, man blir bara så förbannad, det finns ingen dialog över huvud taget", var hennes reaktion.

Annie Edwars, kommunikatör på SJ, förklarade att bakgrunden till det slopade stoppet var "att vi vill skapa bra res- och ankomsttider för de största orterna, och med få på- och avstigande i Nordmaling har vi valt bort uppehållet."

Kommunen skickade en skrivelse till SJ. Insändare skrevs, lobbying bedrevs. Utan resultat. Tågen fortsatte att inte stanna.

Men nu står det klart att SJ återupptar stoppen i Nordmaling från och med söndag den 15 december.

Det betyder att Tåg 91 mot Stockholm avgår kl 21.58, medan tåg 92 från Stockholm ankommer 05.41, meddelar SJ:s presstjänst.

Stephan Ray är presskommunikatör på SJ.

– Vi gjorde en stor förändring av växelsystemet i Sundsvall i fjol, med omväxling av ett tåg till Jämtland och ett annat norrut, i samband med den nya tabellen. Då såg vi att tidtabellen inte riktigt skulle räcka till för alla stopp.

– Nu, med ett års erfarenheter, ser vi att det finns utrymme att lägga till ett par tre stationer. Då låg det nära till hands att Nordmaling får tillbaks sitt stopp, eftersom det funnits tidigare.

Har ni haft dialog med kommuen, i fjol och nu?

— Det vet jag inte, vi var på väg att skriva ett pressmeddelande, men ryktet hann före oss, säger Ray.

Madelaine Jakobsson välkomnar beskedet, men beklagar frånvaron av kommunikation.

– De förstår inte hur beroende vi är av tåget, i deras ögon är vi för små, säger Jakobsson.

Att kommunen med kort varsel måste ordna med öppethållande på Resecentrum är en annan sida av saken som Madelaine Jakobsson inte vill göra någon stor sak av. Glädjen över de återkommande stoppen överskuggar allt annat.

– Det får vi lösa på något sätt, det är inte meningen att folk ska behöva klättra över spåren, säger Jakobsson.

Med ett års erfarenheter ser vi att det finns utrymme att lägga till ett par tre stationer.