Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Svenskt Näringsliv överlämnade diplom och uppvaktade med tårta med anledning av Nordmalings topplacering. Från vänster Conny Nordendahl, näringslivssamordnare, Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande, och Mats Andersson, Svenskt Näringsliv. Foto: NORDMALINGS KOMMUN

Nordmaling har bästa företagsklimatet i länet

Nordmaling är åter bäst i Västerbotten på företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs årliga rankning. Bjurholms kommun följer hack i häl på plats 54.

Nordmaling · Published sep 23, 2021 at 09:20

Nordmalings kommun placerar sig på plats 52 när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i landets 290 kommuner. Förra året var Nordmalings plats 65, men har nu återtagit topplaceringen bland länets kommuner.

– Jätteroligt att vi återigen innehar topplatsen i länet när det gäller ranking av företagsklimatet, stor tack till alla inblandade, säger kommunalråd Madelaine Jakobsson (C) i ett pressmeddelande.

Hon framhåller vikten av att kommunens företag trivs och att det går bra för dem.

– Det är viktigt för alla kommuner då företagen bidrar till de arbetstillfällen och skattekronor som vi behöver för att finansiera välfärden.

Sedan 2017 har Nordmalings kommun hamnat runt 50-placeringen i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet.

– Nordmaling har varit duktiga på att skapa en kultur där goda attityder mot företagen råder. Likaså har de varit duktiga på på att minimera en osund konkurrens, säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten.

Bjurholms kommun placerar sig hack i häl på 54:e plats, 3 placeringar bättre än i fjol. Vännäs och Vindeln ligger i år på plats 92 och 215, vilket är en försämring med 6 respektive 18 placeringar.

Umeå kommun får rankningen 179, en försämring med 12 placeringar jämfört med 2020. 6 av 15 kommuner i länet visar bättre resultat än förra året. Särskilt lyfte Malå och Norsjö med 112 respektive 88 placeringar.

De tre "pallplatserna" i årets rankning innehas av Vårgårda, Härryda och Solna.

Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat baseras till två tredjedelar på en enkät som 32 000 företag svarat på, och till en tredjedel på fem statistikfaktorer.

I enkäten ingår frågor som kontakter med kommunen, attityder till företagande, kommunens myndighetsutövning, information och dialog, förutsättningar för företagande och brottslighet mot företag.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.

Läser tidningar på uppdrag av Kulturrådet

Nordmaling Tommy Bildström varvar just nu sitt vanliga jobb som bibliotekschef i Nordmalings kommun med ett nytt ärofyllt extraknäck. Han har blivit invald i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport