Onsdag 29 januari 2020

Västerbottningen

Nordmaling visar upp sitt utbud

Höstmässan i Nordmaling är ett årligt evenemang som syftar till att skapa möten och visa upp utbudet av handel, företagande, föreningsliv och myndighetsaktiviteter i centrum mellan städerna, som är kommunens slogan.
– Mässan ger energi och stärker samhörigheten i kommunen, sammanfattar en mindre handlare.

Nordmaling · Published nov 1, 2018 at 17:15

Årets Höstmässa hade totalt 1530 betalande besökare, 18 färre än i fjol. Fördelningen fredag till söndag var 144, 925 respektive 461 besökare. Antalet montrar var 63, två färre än i fjol.

– Vi hade några sena återbud från utställare, säger Patric Dahlberg, sportchef och vice ordförande LN91, som sitter i mässledningen.

Från många besökare hördes synpunkten att mässan och föregående helgs höstmarknad borde ligga samtidigt, som det var förr. Flera mindre utställare hade samma uppfattning.

– Vi kommer att skicka en utväderdering precis som tidigare. Vi har kontaktat marknadens ansvariga och kommer att träffa dem nästa vecka för att försöka diskutera ihop oss, säger Dahlberg.

Bakgrunden till uppdelningen är att mässan velat ligga på löningshelgen medan marknaden haft knallarnas schema att ta hänsyn till.

– Målsättningen är att köra ihop, vi ska försöka hitta en lösning, säger Dahlberg.

Trivselfaktorn på årets mässa fick mycket beröm.

– Fina montrar, trevlig stämning, inte så trångt och mycket bra mat, kommenterade en typisk besökarröst.

– För mig är det viktigt att träffa mina kunder, säger en mindre handlare.

Nordmalings kommun hade flera montrar. Nordmalingshus undersökte intresset för seniorbonde medan arbetsmarknadsenheten frågade efter kommunens viktiga tillväxtfaktorer.

– Flera har nämnt att de vill ha en badstrand i Nordmaling, säger Jörgen Forsgren, projektledare.

En stor tillrest mässaktör är länsstyrelsen som berättade om pågående restaureringsprojektet Reborn i Lögdeälven.

– På flera av sommarens nyanlagda lekplatser ser vi redan laxar och öringar leka, säger Linnea Ivarsson, kommunikatör.

Reborn innebär att cirka 60 miljoner kronor satsas i Lögdeälven år 2016-2021. Sedan tidigare har länsstyrelsen investerat 11,5 miljoner i projektet Levande laxälvar 2014-17, dessförinnan plöjde Trafikverket ner tiotalet miljoner för att bygga bort vandringshinder i Lögdeälven, i projektet Remibar 2011-2016.

En unik potential för fisketurism som kommunen behöver bli bätte på att uppskatta och utnyttja, menar naturturismföretagaren Torbjörn Figaro.

– Jag har varit med sedan 1990-talet och hela tiden har det pratats väldigt mycket men lite har blivit gjort i praktiken, säger han.

Britt-Inger Hedström Lundqvist är kultur- och fritidschef med ansvar för turism.

– Här finns en stor potential, vi måste bli bättre på att visa upp oss som samhället mellan havet och älvarna. Vi behöver inventera vilka turistvärden vi har och bli bättre på att samla resurserna och visa upp dem, säger hon.

Till utbudet av fritidsaktiviteter i kommunen bidrar Abramssons buss som framför sig har högsäsong för evenemangsresor, där exempelvis världens näst största och äldsta julmarknad i Tallinn står på programmet.

– Vi har en övervikt av seniorer, där försöker vi få pensionärsföreningarna att samarbeta så att det blir möjligt att genomföra gruppresor, säger Fredrik Abramsson, vd.

En av helgens höjdpunkter var söndagens tävling Nordmalings Mästerkock, där barn i årskurs 1-5 respektive 6-9 tävlade i matlagning.

– Vi måste få ungdomarna att förstå att de i stort sett får jobb dagen efter utbildning och har hela världen som arbetsmarknad, säger Jimie Lannér, kökschef Levar Hotell.

Bildrepotage om Årets Mästerkock finns på www.vasterbottningen.se.

Vi måste bli bättre på att visa upp oss som samhället mellan havet och älvarna.