Måndag 18 mars 2019

Västerbottningen

Nordmalings taxi bildades 1987 som ett paraplybolag med beställningscentral för kommunens då fem taxiföretagare. Foto: FREDRIK BJÄRNESAND

Nordmalings taxi lägger ner efter upphandling

Nordmalings taxi lägger ner verksamheten vid nyår efter för hård konkurrens i offentliga upphandlingar.
– Vi räknade och såg vart det barkade, säger delägarna i det lokala taxiföretaget.

Nordmaling · Published nov 8, 2018 at 05:50

Våren 2017 förlorade Nordmalings taxi upphandlingen av kommunens skolskjutsverksamhet. Under hösten har sjukresor och kommunal färdtjänst upphandlats av landstinget. Efter att ha räknat på förutsättningarna kastade Nordmalings taxi in handduken.

– Det går inte att jämföra glesbygd och städer, vi kan ge bättre personlig service men har lite eller inga körningar utöver upphandlade resor, det bär sig inte, säger Mikael Abrahamsson, en av fyra delägare.

Båda upphandlingarna vanns av Taxi Björkstaden som finns i Umeå med kranskommuner.

Daniel Bernhardsson, verksamhetsansvarig, uppger att bolaget efter övertagandet av skolskjutstrafiken etablerat sig med fordon och personal i kommunen.

– Inför övertagandet av sjukresor och färdtjänst efter nyår håller vi på att rekrytera. För oss skulle det inte vara en långsiktig lösning om vi inte hade personal och fordon på plats.

Blir det utökad taxiservice i Nordmaling?

– Jag har inget bra svar i nuläget, men det underlättar att vi har en grundstomme, säger Bernhardsson.

– Vid ett evenemang på en lokal restaurang en lördag håller vi bil i Nordmaling, säger han.

Enskilda avlopp utmaning på landsbygden

Länet I Västerbotten finns 33 000 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunernas avloppsnät. Med dagens takt skulle det ta 56 år att åtgärda alla dessa. Utmaningen är extra stor på landsbygden.

Flest elavbrott sker i Bjurholm

Bjurholm Elkunderna i Bjurholm drabbades av flest elavbrott i Sverige 2017, enligt statistik från ansvarig myndighet. – Elnät i glesbygd är mera utsatt för väder och vind, säger Jenny Hakeberg, pressansvarig Vattenfall eldistribution.

John är ny reporter i Vindeln

VINDELN John Bakke är Västerbottningens nya medarbetare med Vindelns kommun och de nordvästra delarna av Umeå landsbygd som bevakningsområde.