Söndag 20 september 2020

Västerbottningen

Nordmalingshus bygger med vida vyer över havet

Någon som är nyfiken på utsikten från översta balkongen på nya hyreshuset i Nordmaling? Det är bara att konstatera: den är enastående.
– Nu känns det verkligen jättebra när vi nästan är i mål med projektet, säger Inger Sellgren och Lars Jonsson, styrelseordförande respektive vd på kommunala Nordmalingshus.

Nordmaling · Published aug 30, 2018 at 01:15

För precis ett år sedan togs första spadtaget för sexvåningshuset med 30 hyreslägenheter vid Kungsgatan 57 i centrala Nordmaling.

Efter smärre förseningar, på grund av den bergiga tomten och väderförhållanden, löper projektet nu in i sin slutfas.

I veckan började klinkers läggas i trapphusen och paketen med parkett är levererade.

– Som det ser ut nu blir det inflyttning i januari, säger Lars Jonsson.

Huset innehåller fem ettor, 18 tvåor och sju treor. Standarden beskriv som hög, med trägolv i rummen, kakel i våtrum och dubbel kyl och frys i tvåor och treor.

– Så snart hyresnivåerna är fastställda kommer vi att gå ut med erbjudande till de som står i bostadskön, säger Jonsson som hoppas förhandlingarna med hyresgästföreningen kan avslutas denna vecka.

– Vi kommer att ordna visning av huset till de som får erbjudanden.

Kön etablerades i början av året.

– Det var högt tryck från första dagen, alla ville vara först, idag har vi cirka 60 intressenter i kö, det är förvånansvärt blandat i alla åldrar, säger Jonsson.

Budgeten är på cirka 45 miljoner kronor, inklusive parkering och tomtanläggningar. Bygget sker med statsbidrag som tillkommit för att få till mer bostadsbyggande i kommuner där inte marknadskrafterna själva löser behoven.

– Det är för att få till bostäder med vettiga hyresnivåer, säger Sellgren Sellgren.

Nästa projekt är kanske inte långt borta.

– Alla partier pratar om ett trygghetsboende, det är underförstått, säger Sellgren.

Lars Jonsson har fått styrelsens uppdrag att börja utreda placering och projektering.

– Tanken är att bjuda in entreprenörer och kommunens tjänstemän till ett möte för att se vilka möjligheter som finns, säger Jonsson.

En intresseundersökning med pensionärsföreningarna ska också göras.

Räddningstjänsten fyller en livräddande funktion

Nordmaling Nordmalings beslut att ansluta sig till IVPA-systemet välkomnas av ambulanssjukvården. – Oerhört värdefullt att räddningstjänsten kan rycka ut på Prio 1 larm, säger Jani Sundqvist, Verksamhetschef Ambulanssjukvården Västerbotten.