Tisdag 7 juli 2020

Västerbottningen

Nu blommar det igen

För tredje året i rad odlas blommar på Nordmalings äldreboenden med hjälp av volontärer.
– Nu är det bara att hålla tummarna så att inga frostnätter är i antågande, säger Eleanor Bodel, volontär inom Kultur för seniorer, Kultur och hälsa, i Nordmalings kommun.

Nordmaling · Published jun 21, 2020 at 06:15

Förra veckan skolades plantorna ut i balkonglådor och krukor. Fyra volontärer höll till på gräsmattan bakom äldreboendena Strandholmen och Tallbacken.

– De äldre satt 20 meter bort i sina stolar och såg på, säger Eleanor Bodel och berättar att plantor också blev över till Tobiasgården i Gräsmyr.

Hur många blommor?

– Ingen aning, skitmycket, jag odlade hemma, hela huset var fullt som ett växthus. Nästa år hopas jag att alla som lajkat på Facebook sätter fyra plantor vardera hos sig själva, då kommer det här att bli enkelt.

Reaktioner?

– Vi kunde förstås inte prata med de äldre men de såg i alla fall glada ut och kollade att vi gjorde jobbet ordentligt. Nu får vi bara hoppas att de sköter vattningen också så att växterna klarar värmen, men det är jag övertygad om.

Bodel konstaterar att coronan inneburit att Nordmalings odlingssällskap i år inte kunnat vara ut på boendena för att hjälpa till med utskolningen.

– Så det blir inte samma sociala grej, men detta är bättre än ingenting och blommorna blir förhoppningsvis vackra och till glädje ändå.

Till skillnad från tidigare år blir det heller ingen jurybedömning av resultatet.

– Nej tyvärr, det går inte alls, detta är en nödsituation, vi får gilla läget.

Det blir inte samma sociala grej, men detta är bättre än ingenting och blommorna blir förhoppningsvis vackra och till glädje ändå.

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.

Fler elever på gymnasiet läser upp betygen

Umeåregionen Fler gymnasieelever väljer att läsa upp sina betyg på Dragonskolans sommarskola i år jämfört med tidigare somrar, enligt skolledningen.