Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Presteles café lockar till utflykt

En vit skylt invid vägen i Hörnsjö berättar att här finns ett Trädgårdscafé och flera bilar svänger in för att söka sig till caféet.
Mona Prestele som tidigare haft sin verksamhet i Olofsfors har nu skapat ett trevligt utflyktsställe.

Hörnsjö · Published jul 9, 2020 at 14:15

Huset i Hörnsjö köptes för fem år sedan och från början var inte tanken att ha någon verksamhet där. Det första som planterades var en Örträskros som nu blommar för femte gången.

– Trädgården är absolut inte klar, för när vi kom hit fanns absolut ingenting här, det var bara en stor sluttning och ett stort dike, så vi har lagt ner mycket jobb med att fylla upp och göra en terrass, berättar Mona och pekar ner mot vägen.

– För tre år sedan började jag plantera de inramande perennrabatterna runt gräsmattan, både med blommor jag köpt och med blommor jag fått av goda vänner.

I rabatterna växer riddarsporrar, pioner, stenpartiväxter och olika sorters näva men också rosor och buskar. Mona tycker även att prydnadsgräs är ett vackert inslag som skapar livlighet bland perennerna och har planterat sådana på många ställen.

– Perenner är ju mitt största intresse och jag försöker att anlägga rabatterna så att de är vackra och blommar hela säsongen, säger Mona som är utbildad landskapsarkitekt.

Några av hennes idoler är Ulf Nordfjell och Piet Oudolf som skapat makalösa trädgårdar och parker.

I februari 2019 byggdes ett nytt hus i gammal stil på tomten och det blev klart till mitten av juni då det nya caféet slog upp sina portar.

– För två år sedan bestämde jag mig för att bygga min verksamhet här eftersom det inte fanns möjligheter att bygga en verksamhet i Olofsfors med både trädgård, café och logi, berättar Mona.

– Med stöd från växtverket kunde vi bygga den nya byggnaden som inrymmer både café och plats för övernattande gäster.

I trädgården står även ett gediget växthus med tomater, zuccini, pumpa och meloner. Mona använder det hon odlar i trädgården till bakverken i caféet.

– Jag odlar många sorters bär för jag vill ju ha ett brett spektrum av smaker till det jag bakar, säger Mona.

Denna sommar har Mona även börjat med en odling av snittblommor som till exempel dahlior, gladiolus, solrosor, zinnia och ringblommor samt eterneller.

Förutom blomförsäljning kommer hon denna höst även att ordna kurser i bukettbindning. Idéerna är många både jordgubbsodling, äppelodling till både cider och äppelkaka och arbetet med trädgården kommer att fortskrida med nya växter.

Besökarna kommer i en jämn ström till den lilla gården vid skogskanten. Alla är naturligtvis noga med att hålla avstånd och sitter i de utplacerade borden i trädgården. Några som just slagit sig ner vid ett av borden är Gunnar och Nelly Sjöberg från Umeå.

– Då det här sånt här väder är det inte så mycket annat att göra än att fara runt och fika, säger Gunnar med glimten i ögat.

– Det här är ju ett trevligt ställe och hit kan man ju fara med barnen eller släktingar som är på besök, så hit åker vi säkert fler gånger, säger Nelly.

– Vi kan verkligen rekommendera folk besöka det här stället och njuta av toppengoda bakverk, avslutar Nelly innan de går en sväng i trädgården.

På plats var även Ida Persson från Lergova i Agnäs som visade sina keramikalster. Trädgårdscaféet är öppet onsdag – fredag hela sommaren, men fikat måste förbokas på grund av pandemin.

2019

byggdes ett nytt hus i gammal stil.

Fler nyheter från Nordmaling och Västerbotten

Vikingafynd utreds vidare

Nordmaling Arkeologerna vill fortsätta att undersöka området kring det unika vikingafynd som påträffades utanför Nordmaling 2019. Samtidigt hölls rättegången mot den man som hittade föremålen med hjälp av en metallsökare.
Västerbottningen rekommenderar

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.

Brännlands Wärdshus stängt efter vattenskada

Brännland En stor vattenskada på Brännlands Wärdshus gör att ägarna har tvingats stänga värdshuset i flera månader och säga upp personal.
Sport