Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Regnbågsvecka bryter normer i Nordmaling

Nästa vecka arrangeras Regnbågsvecka i Nordmaling. Målet är att bryta och bredda normerna och visa upp Nordmaling som en välkomnande kommun för alla.
– Det handlar om mänskliga rättigheter, alla har rätt att vara sig själva, säger Britt-Inger Hedström Lundqvist, kultur- och fritidschef.

Nordmaling · Published feb 8, 2019 at 11:15

Idén till Regnbågsveckan föddes när Britt-Inger Hedström Lundqvist började se över riktlinjerna för kommunens föreningsstöd och inte fann inkludering av minoriteter och människor i utanförskap bland kriterierna.

Efter det har hon varit runt och förankrat i samhället, bland skolor, studieförbund, föreningar och företag.

– Alla är så positiva och vill bidra, säger Hedström Lundqvist.

Regnbågsveckan infaller samtidigt med Alla hjärtans dag.

– Meningen är veckan ska vara så bred som möjligt. Alla ska kunna känna sig berörda, det handlar om kärlek i alla dess former, säger Hedström Lundqvist.

Aktiviteterna har redan börjat. På kommunens äldreboenden och skolor har det stickats, målats och pysslats, till utsmyckningar och utställningar. I samhället ska lyktstolpar och träd prydas med färgglada koftor och på institutioner ska utställningar piffa upp vardagen. Musikskolan ska spela kärleksmusik på boenden.

Regnbågsveckan inleds på måndag med besök på biblioteket av Rättighetscentrum och författaren Eva Gustafsson, Umeå, som talar om boken ”Rätten till din egen berättelse". På tisdag invigs biblioteksutställningen Queering Sápmi, och på onsdag ges teaterföreställningen "Killarna" i Oasen.

På torsdag, Alla hjärtans dag, är det Handelns dag med specialerbjudanden och färgglatt i butikerna.

På fredag föreläser bygdens son Mikael Landby, musiker, artist och tusenkonstnär från Tännstrand, för elever i Oasen, utifrån sina erfarenheter som gay.

Fördomar och attityder?

– Vsst finns det synpunkter, men jag har jobbat med mänskliga rättigehter i hela mitt liv så jag är van. Att Nordmaling gör detta som en liten kommun gör oss till lite av en föregångare, säger Hedström Lundqvist.

– Detta är ett sätt att bryta normer och normalisera, det handlar om mänskliga rättigheter, säger hon.

Ingen ska undgå evenemanget. Kommunhuset kommer att flagga och lysas upp i regnbågens alla färger. Hemsidan är redan draperad i regnbågsfärger.

Madelaine Jakobsson, kommunalråd, säger:

– Alla människors lika värde borde vara en självklarhet, det är också viktigt för kommunen att få visa att alla är välkomna, vi behöver så många som möjligt att vilja bo kvar här och flytta hit.

På söndag blir det Regnbågsmässa i kyrkan.

– För kyrkan är det självklart att vara med i olika sammanhang. Vi har bland annat ett eget studiematerial, Regnbågsnyckeln, som är ett verktyg för att närma sig HBTQ-frågor och människor som tidigare inte rymts i kyrkan, säger Larsa Rännar, kyrkoherde.

– I små kommuner kan det ofta var lite konservativt men Svenska kyrkan har beslut om samkönade äktenskap och två av våra biskopar är homosexuella.