Fredag 6 december 2019

Västerbottningen

"Vår mission är att skapa bättre samtal"

Lärarkollegiet på Artediskolan i Nordmaling får under läsåret träning i hur man skapar ett öppet och förtroendefullt samtalsklimat.
– Det talas mycket om yttrandefrihet men samtalsklimatet är grunden för yttrandefrihet, säger Navid Modiri, kommunikationskonsult och samtalsaktivist.

Nordmaling · Published nov 19, 2018 at 06:15

Samtalsaktivisterna började som en förening och drivs numera som ett projekt med syfte att sprida kunskap om hur man skapar förtroendefulla och konstruktiva samtal i svåra situationer och om svåra ämnen, där kanske misstro och missförstånd råder.

– Vår mission är att skapa bättre samtal och höja samtalsnivån i Sverige, säger Navid Modiri som bor i Malmö och arbetar på en projekt- och konsultbyrå med fokus på social hållbarhet som heter Social Business Lab.

– Verktygen bygger på forskningsstudier och etablerade metoder. Vi konceptualiserar och gör det praktiskt användbart, säger han.

Navid är känd för att i tv ha spelat golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– I ett samtal behöver osäkerheten komma upp till ytan för att man ska kunna känna sig trygg.

Navids personliga livsresa präglas av att ha växt upp i en iransk flyktingfamilj i Sverige, där både föräldrar och barn hamnade i kläm mellan kulturerna.

– Det gjorde ont att se konsekvenserna, som en överlevnadsstrategi för min egen del har jag alltitd haft svårt för och velat ställa till rätta när människor missförstår varandra, säger Navid.

Att vara närvarande, stänga av ovidkommande intryck, se och fånga upp andras behov, behålla ögonkontakten, ge respons och bekräftelse samt inte vara rädd för tystnad är några konkreta tips.

– Ett av de vanligaste msistagen är att vi antar att vi vet vad andra människor tänker och tycker istället för att fråga, säger han.

Lärarna på Artediskolan får träffa samtalsaktivisterna fyra gånger under läsåret. Sista träffen blir i slutet av vårterminen, då även eleverna ska få samtala.

Utbildningen finansieras av Skolverket och är skräddarsydd för Nordmaling.

– Detta är ganska unikt och ingår i vårt värdegrundsarbete, det är bra att alla kan vara med, alla ska vara trygga och trivas på skolan, säger Birgitta Tornberg, rektor.

– Bra att vi får prova konkreta metoder, exempelvis rollspel, säger Sigrid Ottosson, lärare.

Vår mission är att skapa bättre samtal och höja samtalsnivån.

Navid Modiri

  • Navid Modiri är författare, föreläsare och samtalsledare som bland annat jobbar nära storföretag och organisationer för att hjälpa dem med kommunikation och kreativitet.
  • Han har vunnit pris som årets kommunikatör, golfat med Jimmie Åkesson, samtalat med meningsmotståndare och står bakom initiativ som Sverige 3.0, Samtalsaktivisterna och Integratörerna där han med samtalet som verktyg bidrar till ett mer samtalande och samarbetande samhälle. 
  • Navid gav 2017 ut boken Hej syster, som skrevs utifrån ett uppmärksammat Facebookinlägg om flykt och integration 2015, samt podden ”Björn och Navid” med kollegan Björn Natthiko Lindeblad.

Källa: www.navidmodiri.com

De lyfter våld i nära relationer

Vännäs Den 12 december anordnas en kväll om våld i nära relationer med koppling till en vit jul. Bland föreläsarna finns flera Vännäsbor.