Samtalsaktivisterna började som en förening och drivs numera som ett projekt med syfte att sprida kunskap om hur man skapar förtroendefulla och konstruktiva samtal i svåra situationer och om svåra ämnen, där kanske misstro och missförstånd råder.
– Vår mission är att skapa bättre samtal och höja samtalsnivån i Sverige, säger Navid Modiri som bor i Malmö och arbetar på en projekt- och konsultbyrå med fokus på social hållbarhet som heter Social Business Lab.
– Verktygen bygger på forskningsstudier och etablerade metoder. Vi konceptualiserar och gör det praktiskt användbart, säger han.
Navid är känd för att i tv ha spelat golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
– I ett samtal behöver osäkerheten komma upp till ytan för att man ska kunna känna sig trygg.
Navids personliga livsresa präglas av att ha växt upp i en iransk flyktingfamilj i Sverige, där både föräldrar och barn hamnade i kläm mellan kulturerna.
– Det gjorde ont att se konsekvenserna, som en överlevnadsstrategi för min egen del har jag alltitd haft svårt för och velat ställa till rätta när människor missförstår varandra, säger Navid.
Att vara närvarande, stänga av ovidkommande intryck, se och fånga upp andras behov, behålla ögonkontakten, ge respons och bekräftelse samt inte vara rädd för tystnad är några konkreta tips.
– Ett av de vanligaste msistagen är att vi antar att vi vet vad andra människor tänker och tycker istället för att fråga, säger han.
Lärarna på Artediskolan får träffa samtalsaktivisterna fyra gånger under läsåret. Sista träffen blir i slutet av vårterminen, då även eleverna ska få samtala.
Utbildningen finansieras av Skolverket och är skräddarsydd för Nordmaling.
– Detta är ganska unikt och ingår i vårt värdegrundsarbete, det är bra att alla kan vara med, alla ska vara trygga och trivas på skolan, säger Birgitta Tornberg, rektor.
– Bra att vi får prova konkreta metoder, exempelvis rollspel, säger Sigrid Ottosson, lärare.