Söndag 19 maj 2019

Västerbottningen

Fredag 5 oktober uppträder Samuel Muntlin med sin kvartett på Levar hotell.”Det blir en spelning med jazzklubbsfeeling i festvåningen” säger Samuel, saxofonist, tillsammans med barndomsvännen Hannes Sigfridsson och musikervännerna Niklas Fernqvist och Filip Ekestubbe. Foto: NIKLAS LINDGREN

Samuel släpper fjärde skivan med ny kvartett

På måndag släpper Samuel Muntlin sin fjärde skiva i eget bolag. I samma veva bär det av på Norrlandsturné.
– Ett av stoppen är självfallet hemorten Nordmaling, säger Samuel, musiker och kompositör.

Nordmaling · Published sep 30, 2018 at 09:15

Samuel Muntlin är en kreativ musiker och energisk artist. Efter att han gick ut Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2015, med saxofon som huvudinstrument, har jobben hopat sig.

Förutom storbandet Samuel Muntlin group har han en trio och en duo med musikerkollegor. Nu har han komponerat ännu en konstellation, Samuel Muntlin kvartett.

Kvartetten består av vapendragaren och barndomsvännen Hannes Sigfridsson, trummis från Nordmaling, samt musikervännerna Niklas Fernqvist, bas, och Filip Ekestubbe, piano.

– De är några av Sveriges mest anlitade musiker, när jag satte ihop gruppen för ett år sedan fanns ingen tvekan om vilka jag ville ha med. Tillsammans skapar vi något väldigt unikt och ändå traditionsenligt, säger Samuel som tror den nya skivan kan tilltala en bred publik.

Skivan heter ”Something new, something old” och hör hemma i jazzgenren.

– Den är inspirerad av traditionell 40-50-talsswing men bjuder även på en del nya alster med modernare klanger åt det mer poppiga hållet.

Även om de spelat mycket tillsammans så blir nästa veckas releaseturné en ny erfarenhet. Den går norrut, med nedslag i Härnösand, Sundsvall, Nordmaling, Umeå, Skellefteå och Piteå.

– Det ska bli jättekul att komma hem och få spela för en trogen skara fantastiska människor som alltid supportar mig och min musik.

Turnén innebär ett avbrott i en späckad vardag. I sommar har Samuel haft en ganska omfattande turné med sin trio som spelar visor.

– Ganska många jazzklubbsspelningar i Stockholm har det också blivit, med olika inhopp i tv och radioframträdanden.

Som frilansande musiker på heltid går det inte att ligga på latsidan. Samuel verkar ha hittat sin nisch.

– Detta är mitt drömjobb, helt klart, jag får nästan nypa mig i armen för att förstå att det är sant att jag gör det jag allra helst vill, och kan leva på det.

Bristen på ledighet är förstås en baksida.

– Jag är en ivrig själ som har svårt att slappna av och vill att något hela tiden ska hända, men det kan också vara uttröttande eftersom jag hela tiden själv måste komma på nya idéer.

– Redan planerar jag våren, sommaren och nästa hösts konserter.

Hur uppstår musiken?

– Det går till på en himla massa olika sätt. Ibland när jag övar kan jag hitta en ackordsföljd som känns tilltalande och sedan växer det till en melodi mitt i allt övande.

Någonsin brist på idéer?

– Nej aldrig, jag har hur mycket idéer som helst. Det som är jobbigt är allting runt omkring musiken, för när jag spelar live är ingenting jobbigt, då går jag helt upp i musiken.

Drömprojekt?

– Jag vet inte var jag ska börja, men en dröm är att stå och spela min egen musik med en symfoniorkester bakom mig.

– Så mycket kan jag avslöja att jag börjat skriva några låtar och arrangemang för stor symfoniorkester. Det tar mycket tid men en dag kanske det blir verklighet.

"Blev väldigt besviken"

Vindeln När Stig "Sigge" Rydberg parkerade bilen vid gångbron på västra sidan av Vindelälven så upptäckte han någonting som gjorde honom både arg och besviken.